lördag 29 april 2017

Linzertårta

DAGENS RECEPT 2014-09-21


LINZERTÅRTA

Linzertårta hör till det österrikiska kökets, eller rättare sagt till den österrikiska konditorikonstens, pärlor. I ett land med en riktig cafékultur finns det många delikatesser, av vilka den största delen - såsom det här receptet - har lång tradition. Fyll tårtan med hallonsylt, äppelmos eller röd marmelad.

1 tårta, 6 - 8 bitar

200 g smör eller margarin
2 dl socker
1 ägg
100 g mald mandel
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk kanel

Fyllning:
4 dl hallonsylt, äppelmos
eller röd marmelad


Rör rumsvarmt matfett och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägget under kraftig omrörning. Blanda ihop mald mandel, vetemjöl, bakpulver och kanel och rör ned blandningen i smeten. Rör degen jämn och spara ca 1/3 till rutmönstret.

Klä bottnen och kanterna i en smord och bröad tårtform med löstagbar botten med 2/3 av degen. Fyll i sylten, moset eller marmeladen. Kavla ut resten av degen och ta ut remsor av den med degsporre. Lägg remsorna i rutmönster överst på tårtan och grädda i 175 grader ca 45 minuter.

Servera tårtan ljum eller kall.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda


Enklare:
Gör degen som i vårt recept och tryck ut den i en smord pajform. Spara 1/3 av degen till dekoration. Fyll tårtan som i vårt recept och rulla med händerna små bollar av degen och lägg dem ovanpå fyllningen. Bollarna breder ut sig under gräddningen. Grädda enligt receptet.

Annorlunda:
Fyll tårtan med färska bär. Rulla bären i potatismjöl om de verkar mycket fuktiga. Strö också litet socker på bären. Gör annars som i vårt recept.

Bred ut hela degen i en smord och bröad form med löstagbar botten. Fyll med 2 dl äppelmos och grädda som i vårt recept. Dofta över litet florsocker före serveringen.

Kom ihåg:
Mal mandeln i en mandel- eller köttkvarn eller kör dem i mixer eller hushållsassistent. Mal mandeln skalad eller oskalad, smaken är lika god.

Använd nötter i stället för mandel om du vill och gör i övrigt som i vårt recept.

Tips och idéer:
Uteslut mandeln och ta i stället 4 dl vetemjöl och några droppar bittermandelolja. Fyll tårtan med förvällda äpplen. Plocka fallfrukt och avlägsna kärnhusen. Skär äpplen i klyftor och koka dem några minuter i vatten smaksatt med socker och kanel. Låt rinna av och svalna. Fyll tårtan med äppelklyftorna och fortsätt som i vårt recept.

Frys in:
Baka, grädda och låt tårtan kallna. Packa tårtan i sin form i en plastpåse och frys in. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar