söndag 30 april 2017

Mormors äppelkaka

DAGENS RECEPT 14-12-05


MORMORS ÄPPELKAKA

Detta är en snabbakad, saftig och god äppelkaka som kommer att bli uppskattad av alla. Den håller sig bra länge och är därför lämplig att baka just till en helg med många matdagar.

1 kaka i en 2-litersform

4 ägg
2½ dl socker
200 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
3 - 4 röda, syrliga äpplen
4 msk socker
2 tsk kanel


Vispa upp ägg och socker och vispa blandningen riktigt ljus och pösig. Smält matfettet, låt det svalna och rör ned det i äggsmeten. Blanda samman vetemjöl och bakpulver mycket väl. Rör ned mjölblandningen i äggsmeten och rör snabbt samman det hela. Häll smeten i en väl smord och mjölad form, helst en springform med löstagbar kant på 2 liter.

Skölj och skala äpplena. Ta bort kärnhuset och skär frukten i skivor. Lägg äppelskivorna ovanpå kaksmeten i ett vackert mönster och strö över socker och kanel. Grädda kakan i ugn vid 175 grader ca 1 timme eller tills kakan lossnar från kanterna, har fått fin färg och verkar genomgräddad.

Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå en stund. Ta bort den yttre ringen på formen och låt kakan svalna. Bjud den med vispad grädde eller mjukrörd glass.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda


Annorlunda:
Använd djupfrysta bär som hallon, jordgubbar, körsbär eller hjortron till kakan. Beräkna ungefär 2 dl bär. Om bären är mycket saftiga och blöta sjunker de ned i kakan, men det gör den bara godare.

Du kan smaksätta kakan med 2 tsk stött kardemumma eller några droppar mandelessens, det ger en spännande smak.

Du kan använda päron i stället för äpplen till kakan. Strö då över socker och ingefära. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan grädda kakan i en avlång form, 25 x 35 cm. Lägg på äpplena och grädda, men beräkna något kortare gräddningstid då kakan blir tunnare - ca 50 minuter. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

Rivna äpplena går också bra att smaksätta kakan med. Blanda då ned dem i smeten när den ska gräddas, men öka först mjölmängden med 1 dl om du använder 3 äpplen.

Linda in kakan i aluminiumfolie om du ska förvara den i burk några dagar eller lägg den först i en plastpåse och sedan i burk.

Tips och idéer:
Fyll aldrig en kakform mer än till 3/4. Smeten måste ha rum att utvidga sig under gräddningen utan att rinna över kanterna. Om du har för mycket smet i förhållande till form så ta hellre undan något och grädda i små smorda muffinsformar. Små formar gräddas mycket snabbt så passa tiden och pröva med en sticka. Ungefärlig gräddningstid är 15 - 20 minuter.

Frys in:
Kakan går utmärkt att frysa. Frys den hel eller dela den mitt itu. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från  Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar