lördag 29 april 2017

Snabbtårta med jordgubbar

DAGENS RECEPT 14-06-04


SNABBTÅRTA MED JORDGUBBAR

Vi valde att köpa en färdig tårtbotten och då tar det inte någon längre tid att svänga ihop en tårta. Naturligtvis ska vi passa på att njuta av de härliga, saftiga jordgubbarna så här års.

1 tårta, ca 10 bitar

1 stor färdigköpt tårtbotten,
gärna med kant

Vaniljkräm:
4 dl kaffegrädde
2 msk maizena
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Garnering:
½ - 1 l färska jordgubbar
mandelspån


Lägg den färdiga tårtbottnen på ett serveringsfat.

Blanda samman grädde, maizena och socker i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp och rör om hela tiden tills blandningen tjocknar. Låt den precis koka upp och sjuda några minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsockret.

Häll äggulorna i en skål. Häll den heta krämen över och vispa samtidigt kraftigt. Låt krämen svalna och rör i den då och då under tiden.

Skölj och ansa jordgubbarna. Bred ut krämen på tårtbottnen och lägg på jordgubbarna, antingen hela eller skivade. Garnera med mandelspån.


Ca 20 minuter att tillaga


Enklare:
Använd färdigköpt vaniljpulver och gör en vaniljkräm enligt beskrivning på förpackningen. I stället för vaniljkräm kan du använda någon färdigköpt efterrättspudding. I övrigt som i receptet.

Annorlunda:
Bred vaniljkräm över tårtbottnen precis som i receptet. Lägg sedan skivad vaniljglass över vaniljkrämen och garnera med jordgubbar och mandelspån. På det här sättet räcker tårtan till några fler bitar.

Kom ihåg:
Sommarens första färska jordgubbar brukar vara importerade. De är stora och vackra, men de har väl inte riktigt samma goda smak som våra inhemska.

Du kan göra den här tårtan även om du inte har en hel liter jordgubbar att tillgå eller om du helt enkelt tycker att de är för dyra. Skiva de jordgubbar du har och fördela dem jämnt över tårtan.

Tips och idéer:
Det finns många olika slags tårtbottnar att köpa. Men det är inte särskilt svårt och tar inte så lång tid att själv baka en tårtbotten. Välj någon enkel smet och grädda sedan i en stekpanna eller allra snabbast i långpanna. Om du gräddar i en långpanna kan du sedan skära tårtbottnen i två eller tre delar. Om tårtan blir fyrkantig eller avlång spelar ju ingen roll.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar