lördag 29 april 2017

Snabba kaffebullar

DAGENS RECEPT 14-06-11


SNABBA KAFFEBULLAR

Här är ett recept på bullar som du kvickt och lätt bakar och serverar till eftermiddagskaffet eller kanske till ett glas saft. Smaksättningen kan varieras på flera sätt.

Ca 20 bullar

5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
drygt 1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
100 g smör eller margarin
1½ dl russin
1 ägg
2 dl kaffegrädde

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
pärlsocker
eller
socker och kanel


Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma i en degbunke. Arbeta in matfettet med hjälp av fingertopparna. Tillsätt russin. Vispa lätt samman ägg och grädde och tillsätt detta till degen.

Fördela degen i 20 pappersformar. Pensla med ägg och strö över pärlsocker eller socker och kanel blandat. Grädda bullarna i 225° ugn drygt 10 minuter eller tills de verkar genomgräddade och ljusbruna. Låt dem svalna på galler under bakduk.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att grädda


Annorlunda:
Smaksätt bullarna med kanel i stället för med kardemumma eller med både kanel och kardemumma. Men om du tar kanel i degen kanske du väljer enbart socker att strö ovanpå bullarna.

I stället för russin kan du använda torkade plommon och cocktailkörsbär, skurna i små bitar.

Kom ihåg:
Bakverk som bakas med bakpulver blir fort torra, särskilt om de inte innehåller mycket fett. Om du tillsätter frukt eller sylt i degen håller sig bullarna saftiga längre.

Om du inte har pappersformar hemma kan du i stället klicka ut smeten på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper. Formen på bullarna blir kanske inte så jämn, men den goda smaken finns där ändå.

Tips och idéer:
Se till att du alltid har mjölkpulver till hands i skafferiet, i sommarstugan eller i husvagnen. Du kan använda det till all slags matlagning och bakning. Även till mjölkdrinkar av olika slag kan du använda mjölkpulver.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar