fredag 28 april 2017

Snabbullar

DAGENS RECEPT 14-03-07


SNABBULLAR

Till det här snabbakade kaffebrödet behövs det inga ovanliga ingredienser. Det bakas på sådant som nästan alltid finns hemma. Bra att ta till om det kommer oväntade gäster eller om man själv vill ha något till kaffet eller till barnens mellanmål!

Ca 25 bullar

200 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
1 msk bakpulver
ca 7 dl vetemjöl

Garnering:
1 dl pärlsocker


Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda bakpulvret med det mesta av mjölet. Tillsätt mjölblandningen och rör till en smidig deg. Ta upp degen på bakbordet och arbeta in resten av mjölet.

Forma degen till en lång rulle och skär den i jämna bitar. Rulla till bullar, platta till dem lätt och doppa dem i pärlsocker. Lägg bullarna på en smord plåt och grädda i ugn, 225°, ca 10 minuter.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att grädda


Enklare:
Forma degen till en lång rulle och skär den i bitar. Doppa bitarna i pärlsocker och lägg dem på plåten.

Festligare:
Rulla bullar och pensla dem med uppvispat ägg och doppa dem i hackad mandel och pärlsocker.

Annorlunda:
Variera smaksättningen av degen på olika sätt. Smaksätt t ex med:

5 rivna bittermandlar eller några droppar bittermandelolja
eller
1 tsk anis
eller
1 tsk malda apelsinskal
eller
1 tsk kardemumma
eller
1 tsk mald eller grovstött koriander.

Kom ihåg:
Smör och margarin är färskvaror. De är känsliga för ljus, luft och värme. Matfett till kakor ska ofta röras riktigt poröst. Det går betydligt lättare när fettet är mjukt. Därför måste man ibland ta ut paketet från kylskåpet en stund innan det ska användas. Lägg det tillbaka i kylskåpet så fort som möjligt. Förvara inte fett i närheten av starkt luktande varor, fett tar lätt åt sig både lukt och smak.

Till bakning använder man oftast margarin eller smör. Båda fettsorterna innehåller minst 80% fett.

Tips och idéer:
Bröd kan gräddas i bakformar eller direkt på plåtar. Bakplåtspapper är både hygieniskt och arbetsbesparande. Papperet gör att plåten hålls ren och inte behöver diskas. Det räcker att torka av den med hushållspapper. Smorda plåtar behöver diskas ibland för att inte gammalt fett ska bli kvar och ge bismak åt det nygräddade brödet.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar