fredag 28 april 2017

Ostbröd

DAGENS RECEPT 14-02-16


OSTBRÖD

Här har vi bakat goda bröd med ostfyllning, en kombination som ger både saftighet och verkligt god smak. De blir trevliga att bjuda till en sallad eller soppa, men passar också bra till te eller buljong.

16 ostbröd

25 g jäst
2 msk smör eller margarin
2½ dl lättmjölk
½ tsk salt
½ tsk stött kummin
ca 8 dl matbrödsmjöl av vete
ca 16 rejäla skivor ost,
t ex Herrgård, Grevé eller Hushållsost


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen i litet av blandningen  och tillsätt resten samt salt och kummin. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en blank och smidig deg. Dofta över litet mjöl och täck med bakduk. Låt degen jäsa på varm plats ca 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet. Arbeta den smidig. Kavla ut degen till en rejäl avlång kaka. Täck degen med ostskivorna. Rulla ihop degen till en längd och platta till den något. Skär degen i jämna bitar. Lägg dem på smord plåt och låt dem jäsa 15 - 20 minuter.

Grädda bröden i ugn vid 250° ca 10 minuter eller tills de pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade. Servera bröden varma till soppa, te eller buljong.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 10 minuter att grädda


Annorlunda:
Gör degen på hälften rågmjöl, hälften matbrödsmjöl. Beräkna något längre jästid. Minska ugnstemperaturen till 225° och grädda ca 15 minuter. I övrigt som i vårt recept.

Enklare:
Blanda 2 dl riven ost eller 2½ - 3 dl ost i tärningar i degen. Rulla ut till längder, skär dessa i bitar och rulla varje bit till en rund eller oval bulle. Lägg på plåt att jäsa. Grädda vid 250° ca 10 minuter. Om du vill kan du pensla bröden med äggvita eller mjölk före gräddningen och strö över litet riven ost blandad med kummin.

Kom ihåg:
Bröd är en av basvarorna i hushållet och bra att stötta upp mathållningen med. Det ger både mycket mineraler och vitaminer, bra kolhydrater och dessutom fibrer, om vi väljer grövre mjölsorter. Det lönar sig dessutom bra att baka bröd själv, det blir både godare och du kan baka precis det bröd du och din familj tycker bäst om.

Du kan blanda både vetekli, krossade gryn och groddar i degen också.

Tips och idéer:
Du kan baka de här bröden på vatten också, eller på filmjölk eller yoghurt. Värm då försiktigt.

Om du vill kan du grädda bröden antingen i muffinsformar av plåt eller i pappersformar. Bröden flyter då inte ut så mycket under gräddningen och de ser trevliga ut när du serverar dem.

Frys in:
De här ostbröden går bra att frysa in. Låt dem kallna ordentligt. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar