fredag 28 april 2017

Grahamsgifflar

DAGENS RECEPT 14-02-07


GRAHAMSGIFFLAR

De här grahamsgifflarna blir spröda och frasiga, precis som croissants, därför att du kavlar in fettet i degen. Men du kan göra det enklare också - här finns bägge varianterna.

16 gifflar

25 g jäst
2½ dl vatten
½ tsk salt
1 tsk socker
ca 5 dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
ev litet vatten
ev litet vetegroddar


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°. Häll litet av det över jästen och rör ut den. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker samt mjölet, litet i sänder. Arbeta till en smidig deg. Dofta över litet mjöl och låt degen jäsa på varm plats 30 minuter.

Arbeta om degen. Låt den svalna något och kavla ut den till en avlång kaka. Skiva matfettet. Lägg det över 2/3 av degen. Vik över den degbit som är utan fett. Vik över den andra degbiten. Vrid degen 1/4 varv. Kavla ut den lätt och vik den i 3 delar. Låt degen vila kallt en stund.

Dela degen mitt itu. Kavla ut varje del till en rund kaka. Dofta över litet mjöl om fettet vill krypa ut. Skär ut degen till 8 trekanter och rulla ihop dem till gifflar. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla ev med litet vatten och strö ev över vetegroddar.

Grädda i ugn vid 250° ca 10 minuter eller tills gifflarna verkar lätta och har fått färg.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 10 minuter att grädda


Enklare:
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet. Häll på vattnet och värm till fingerljumt. Rör ut jästen med litet av vatten-matfettsblandningen. Tillsätt salt och socker. Arbeta in mjölet litet i sänder. Låt degen jäsa. Knåda degen på bakbordet. Dela den mitt itu och kavla ut till 2 runda kakor. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Byt ut vetemjölet mot lantbrödsmjöl. Smaksätt degen med 1 msk finstött fänkål. I övrigt som i vårt recept.

Du kan, om du vill, fylla gifflarna med litet keso smaksatt med fänkål, anis eller kummin. Du kan också fylla dem med riven ost eller smältost.

Kom ihåg:
Till en frasig deg till gifflar ska du alltid ha kallt degspad. Vi har förenklat det här receptet och kavlar in fettet i degen, som du gör på varm (37°) vätska. Gifflarna blir ändå goda och ganska frasiga.

Om du vill göra degen på kallt degspad kan du sätta den på kvällen, baka ut den till gifflar när du kavlat in matfettet och sedan låta gifflarna jäsa på kall plats över natten. Grädda dem nästa morgon.

Tips och idéer:
Det finns nu många olika sorters mjöl i handeln till bakning. Pröva gärna något av de nya matbrödsmjölen och gör degen efter din egen smak.

Du kan tillsätta 1 ägg till degen. Det gör den smidigare när du ska kavla den. Bröden blir också något porösare.

Frys in:
De här gifflarna går bra att frysa in. Låt dem kallna ordentligt. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar