söndag 30 april 2017

Läcker apelsinrulltårta

DAGENS RECEPT 14-12-25


LÄCKER APELSINRULLTÅRTA

Detta är en läcker rulltårta med fin fyllning av smörkräm, smaksatt med apelsin. Rulltårtan håller sig utmärkt i kylskåp flera dagar - den blir t o m saftigare om den får ligga något.

1 rulltårta

3 ägg
1½ dl socker
2 msk vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g smör eller margarin
1½ dl florsocker
1 äggula
rivet skal och saft av 1 apelsin


Sätt ugnen på 250 grader. Vik en form av smörpapper, 25 x 35 cm.

Vispa upp äggen i en rymlig skål. Tillsätt sockret och vispa tills blandningen är riktigt ljus och pösig. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver mycket väl och rör ned mjölblandningen försiktigt i äggsmeten. Bred ut smeten i pappersformen till ett jämnt lager. Grädda kakan i ugn vid 250 grader ca 5 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och är genomgräddad.

Stjälp upp rulltårtan på ett lätt sockrat smörpapper. Dra försiktigt av pappersformen - det går lätt om du penslar papperet med vatten. Låt kakan kallna.

Gör fyllningen. Rör matfettet ljust och pösigt. Rör ned det siktade florsockret och äggulan - rör kraftigt. Smaksätt med apelsinskal och -saft. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den till en rulltårta. Låt rulltårtan ligga i kylskåp minst 1 timme, gärna längre, innan du skär upp den.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att grädda


Snabbare:
Fyll tårtan med apelsinmarmelad i stället för med smörkräm. Rör då gärna ut marmeladen med litet färskpressad apelsinsaft eller juice.

Festligare:
Gör 1½ sats smörkräm. Bred hälften på tårtan innan du rullar ihop den och bred den andra hälften av krämen runt rulltårtan. Strö över hackade valnötter eller hackad mandel och gärna litet riven apelsinskal. Då får du en festlig tårta till kaffekalaset eller tebjudningen. Du kan också skära rulltårtan i tjocka skivor - då har du små bakelser. Garnera med lövtunna skivor apelsin med skalet kvar.

Kom ihåg:
Det är viktigt att du vispar äggen och sockret till rulltårtan riktigt ljust och pösigt. Då vispar du in luft, som hjälper till att göra kakan luftig och lätt.

När du rullar ihop en rulltårta går det lättare om du tar tag i papperet som kakan är uppstjälpt på och låter kakan glida från papperet. Rulla ihop kakan hårt, då blir den lättare att skära.

Tips och idéer:
Du kan fylla rulltårtan med enbart vispad grädde smaksatt med antingen någon likör, starkvin eller konjak. Gott är också att blanda i hackade nötter, t ex hasselnötter eller valnötter, i grädden. Låt rulltårtan stå i frysen någon timme, då blir grädden lätt frusen men rulltårtan går lättare att skära i bitar. Grädden tinar sedan mycket snabbt.

Frys in:
Rulltårta går utmärkt att frysa. Förpacka den hel eller delad i tätt frysemballage, t ex aluminiumfolie och fryspåse. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar