fredag 28 april 2017

Katarinas ostkaka

DAGENS RECEPT 14-04-12


KATARINAS OSTKAKA

Lys upp påskbordet med en frestande efterrätt! Under täcket av mandarinklyftor döljer sig en fyllig ostkaka med apelsinsmak. Den knapriga bottnen består av smulade kex och hasselnötter.

1 kaka, ca 10 bitar

Botten:
2 dl (6 - 8 st) finkrossade kex, t ex Digestive
1 dl nötkärnor (50 g)
50 g smör eller margarin
½ dl florsocker

Fyllning:
1 burk keso (250 g)
125 g Philadelphia Cream Cheese
1 dl socker
rivet skal av 1 apelsin
1 - 1½ msk apelsinlikör
eller koncentrerad apelsinjuice
2 äggulor
3 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl crème fraîche
2 äggvitor

Garnering:
crème fraîche
mandarinklyftor


Krossa kexen fint. Mal nötterna och smält matfettet. Blanda samman ingredienserna till bottnen. Tryck ut kexblandningen i en välsmord rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet en stund.

Passera keson genom en sikt eller kör den porös i mixer. Rör keso, cream cheese och socker poröst. Tillsätt rivet apelsinskal och likör eller juice. Rör ned en äggula i sänder och vetemjöl blandat med bakpulver. Tillsätt crème fraîche.

Vispa äggvitorna hårt och rör ned dem i smeten. Häll ostmassan i formen och grädda i ugn, 175░, ca 1 timme. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar i ugnen ca 1 timme. Ställ den sedan i kylskåp för att kallna.

Lossa kakan från formen och lägg den på ett serveringsfat. Bred ett tunt lager crème fraîche över och täck hela ytan med mandarinklyftor.


Ca 45 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda
Ca 1 timme att eftergrädda


Enklare:
Gör en enklare pajbotten av enbart smulade kex, smör och socker.

Annorlunda:
En vanlig pajdeg kan naturligtvis också användas som botten. Men då måste den förgräddas ca 10 minuter för att inte bli kladdig. Kanske har du mördeg eller pajdeg i frysen och vill använda den? Kavla i så fall ut den och lägg den på botten av formen. Förgrädda och följ receptet i övrigt.

Den färdiga pajen kan garneras på olika sätt. Till exempel med vindruvor. Dela vindruvorna i halvor och ta bort kärnorna. Lägg dem tätt intill varann på pajen. Hinnfria apelsinklyftor eller skivade bananer är andra förslag.

Festligare:
Garnera eller servera pajen med vispad grädde.

Kom ihåg:
Till ostpajer och ostkakor vill man gärna ha en litet annorlunda botten. Från Amerika har vi fått idén att använda smulade kex till degen. Enklare kan det knappast vara än att smula några kex och blanda med smör och socker. Man kan använda praktiskt taget alla slag av kex. Hur mycket smör som behöver tillsättas beror på hur torra kexen är. Man kan också använda skorpor. Kexen eller skorporna ska krossas, det ska bli smulor av dem, inte mjöl! Använd mortel om du har. annars kan kexen krossas i en plastpåse. Enklast genom att du kavlar över påsen.

Tips och idéer:
För att pajen ska gå lätt att lossa och behålla sin form måste botten och kanter i formen vara väl smorda. Ett enkelt sätt att smörja en form är att smälta smöret och kyla formen. Ställ in formen i frysen medan du smälter smöret. Pensla sedan smält fett på botten och kanter på den kalla metallen. Fettet stelnar genast och droppar inte. Att formen är omsorgsfullt smord är viktigt för att förhindra att pajen fastnar och går sönder.

Frys in:
Frys in pajen utan garnering. Vänta med garneringen tills pajen ska serveras. Frys in i den form pajen gräddats i. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar