fredag 28 april 2017

Sommartårta

DAGENS RECEPT 14-05-11


SOMMARTÅRTA

Tårtan är så stilig att man knappt näns skära i den - men gör det, för då kommer ännu fler finesser fram. Bottnarna är nämligen sammanfogade på ett alldeles speciellt finurligt sätt. Kanske en tårta till sommarens skolavslutningar och fester? Kiwifrukten kan bytas ut mot färska jordgubbar eller vinbärsklasar.

1 tårta, 8 - 10 bitar

2 ägg
1 dl socker
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
sylt eller mosade hallon
eller jordgubbar

Till garnering:
2 dl vispgrädde
3 - 4 kiwifrukter
rostade mandelspån


Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i äggsmeten. Häll smeten i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm. Grädda i ugn, 225°, ca 7 minuter. Stjälp upp kakan på bakplåtspapper och låt den kallna under långpannan.

Skär kakan på längden i 4 delar. Bred sylt eller mosade bär på längderna. Rulla från kortsidan först en längd, sedan nästa utanpå den första och fortsätt så tills det blir en stor rulle. Bred vaniljkräm över hela tårtan. Garnera med vispad grädde, kiwifrukt och rostade mandelspån.


Ca 40 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att grädda


Enklare:
Gör kakan i en vanlig rund tårtform. Dela i tre eller fyra bottnar och lägg dem på varandra med sylt eller mosade bär emellan. Du kan också grädda tårtbottnen i långpanna, som receptet anger, och skära bottnen i två lika stora delar och lägga ihop dem med fyllning emellan. Bred vaniljkräm över och garnera med vispad grädde, frukt och rostade mandelspån.

Kom ihåg:
Kiwi är en frukt som numera finns under större delen av året. Den odlas framför allt på Nya Zeeland och skördas i maj-juni. Frukterna tål lagring mycket bra och kan lagras ända till december. De första frukterna på försommaren brukar komma med flyg, under resten av året fraktas de med båt. Kiwifrukterna varierar i storlek men kan jämföras med ett hönsägg. Skalet är grönt och hårigt och man äter inte skalet. Det saftiga och klargröna fruktköttet innehåller små svarta kärnor som är mycket dekorativa och som man äter. Kiwi bör förvaras svalt, gärna i kylskåp. Den är mycket C-vitaminrik. (Och nu för tiden finns det ju gul kiwi också, Bellas anm!)

Tips och idéer:
Vitsen med att lägga ihop sommartårtan på detta speciella sätt är framför allt den trevliga effekt det blir när man skär tårtan i bitar. Även andra tårtor kan läggas ihop på samma sätt. Man bör grädda i långpanna för att få tillräckligt långa remsor som rullas ihop från kortsidan. Lager läggs på lager tills det blir en stor rulle.

Frys in:
Frys in tårtan ogarnerad, då håller den längre och smakar fräschare. Garnera med vispad grädde och frukt. Förvaringstid ca 3 månader.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar