söndag 30 april 2017

Kumminscones

DAGENS RECEPT 14-12-24


KUMMINSCONES

Scones är ett härligt, lättbakat bakverk. Scones passar lika bra till en kopp kaffe som te och smakar särskilt bra med litet marmelad. Bjud dem helst varma och nygräddade.

8 scones

Knappt 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kummin
½ tsk anis
ca 90 g smör eller margarin
2 krm salt
ev 1 tsk socker
1½ dl mineralvatten


Blanda samman mjöl, bakpulver, kummin och anis i en skål. Tillsätt matfettet och hacka in det i mjölblandningen eller finfördela det med fingrarna. Tillsätt salt och socker. Arbeta snabbt in mineralvattnet och knåda lätt samman blandningen till en lös deg.

Dela den lösa degen mitt itu och forma varje del till en rund boll. Lägg dessa på smord eller bakpappersklädd plåt. Platta till bollarna med handen. Dela dem i fyra delar - trekanter. Strö gärna litet hel kummin över. Grädda bröden i ugn vid 225 grader ca 12 minuter eller tills de pöst upp, fått lätt färg och verkar lätta och genomgräddade.

Bryt isär bröden. Servera dem varma med smör, ost eller marmelad.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 12 minuter att grädda


Variation:
Du kan krydda scones på många olika sätt och på så vis få annorlunda smak på dem. Använd t ex

1 msk paprikapulver
eller
1/4 tsk riven muskot
eller
3 msk riven stark ost och 1 krm cayennepeppar
eller
½ tsk fänkål och ½ tsk timjan
eller
1½ msk färska hackade kryddörter
eller
2 msk russin eller finhackade katrinplommon
eller
3 msk hackad rökt skinka (uteslut då sockret).

Kom ihåg:
Kummin är de små torkade fröna från kumminnöten. Kummin används ofta i bröd och smakar särskilt bra tillsammans med ost.

Anis har en uttalad smak av lakrits. Den används precis som kummin till bakverk, men också som krydda till både efterrätter, likörer och brännvin.

Scones är snabbakade bakpulverbröd, som ursprungligen kommer från Skottland och England. Som alla andra bakpulverbröd bör de helst ätas varma och nygräddade. Det lönar sig därför absolut inte att frysa in dem, de blir nämligen ganska torra efter upptining.

Tips och idéer:
Du kan byta ut vattnet i vårt recept mot lättmjölk, det gör sconesen mer fylliga i smaken.

Du kan baka ut scones till små jämna platta bullar eller till ovala bröd. Om du penslar bröden före gräddningen med litet mjölk eller en uppvispad äggula eller äggvita så får de vackrare färg. Du kan strö litet grovt salt på ytan, innan du gräddar bröden.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar