lördag 29 april 2017

Briocher

DAGENS RECEPT 14-05-14


BRIOCHER

Ett litet ovanligt bakverk med ett fint, franskt namn. Förnämligt som frukostbröd med smör och marmelad och perfekt som kuvertbröd till soppa eller sallad. Den lilla knoppen på toppen är briochens kännetecken och lutar ibland litet hit eller dit - men den finns där!

30 bullar

35 g jäst
1 dl vatten
1 msk socker
1 tsk salt
5 ägg
1 äggula
ca 11 dl vetemjöl
250 g mjukt smör eller margarin

Till pensling:
smält smör eller margarin


Smula jästen i degbunken och lös upp den i litet vatten. Vispa upp resten av vattnet med socker, salt, ägg och äggula. Häll blandningen i degbunken. Tillsätt hälften av mjölet och allt matfett. Blanda om väl och tillsätt nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Ta undan en bit av degen till kulor. Rulla resten av degen till 30 runda bullar och lägg dem i smorda aluminiumformar. Arbeta in litet extra mjöl. Dela längden i 30 bitar och rulla dem till kulor. Gör en fördjupning i mitten på varje bulle och tryck ned en kula. Låt jäsa ca 40 minuter.

Grädda i ugn, 250°, ca 10 minuter. Pensla bullarna direkt efter gräddningen med smält matfett. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 10 minuter att grädda


Enklare:
Ett enklare frukostbröd som är lättare att baka ut kan du göra så här. Lös upp 25 g jäst i 2½ dl kall mjölk. Tillsätt 2 msk matolja och ½ tsk salt och arbeta in ca 6 dl vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig och rulla ut den till en lång rulle. Dela rullen i 25 lika stora bitar och rulla dem till runda bullar. Ställ bullarna i aluminiumformar på en plåt och låt dem jäsa, gärna över en natt på kall plats, helst i kylskåp. Pensla med uppvispat ägg och strö ev vallmofrö på. Grädda i ugn, 225°, 15 - 20 minuter.

Kom ihåg:
Innan brödet gräddas brukar man pensla, men ibland penslar man även under gräddningen och efteråt. Man kan pensla med mjölk eller uppvispat ägg före gräddningen. Pensling med ägg ger vacker och blank färg åt bakverket. Man brukar också pensla med vatten före och under gräddningen. Grova, mörka matbröd penslar man ofta med kaffe. Om man vill strö något på brödet, t ex vallmofrön, solrosfrön, kummin eller andra kryddor, är det bäst att pensla med ägg. Då hålls fröna bäst på plats. Briocher penslas med smält matfett efter gräddningen medan brödet ännu är varmt. Det får då en läcker och litet spröd yta.

Tips och idéer:
Små aluminiumformar som man brukar använda till bullar och muffins är användbara i många andra sammanhang också. T ex till portionssuffléer eller äggstanningar som stjälps upp direkt på tallriken. Om de smörjs väl och torkas ur efteråt kan de användas flera gånger.

Frys in:
Briocherna går bra att frysa in. Frys in dem i burkar, då klarar de sig bäst utan att stötas. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar