söndag 30 april 2017

Russinbullar

DAGENS RECEPT 14-11-09


RUSSINBULLAR

Russinbullar är säkert alla barns - både stora och små - förtjusning. De blir saftiga och goda och för att göra dem ännu nyttigare har vi blandat i litet vetegroddar och bakat dem på grövre mjöl. De är hållbara och härliga som matsäck eller till mellanmål.

Ca 40 bullar

50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 msk farin eller socker
1 - 1½ dl russin
1 dl vetegroddar
4 dl matbrödsmjöl
ca 9 dl vetemjöl

mjölk
ev vetegroddar


Smula sönder jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen i bunken och rör ut den. Tillsätt salt, farin eller socker och russin. Rör ned vetegroddarna. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en blank och smidig deg. Täck med en bakduk och låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 40 minuter.

Ta då upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den ytterligare så att den blir smidig. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en ganska tjock kaka. Ta med mått ut ca 10 bullar per degbit. Rulla samman resterna till en extra bulle. Lägg bullarna på smorda plåtar och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter.

Pensla dem med litet mjölk och strö gärna över litet vetegroddar. Grädda dem i ugn vid ca 225 grader ca 10 minuter tills de pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade. Låt bullarna kallna på galler under duk.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Snabbare:
Använd vetebrödsmix till degen i stället. Blanda gärna 2 - 3 msk vetegroddar och 1 - 1½ dl russin i degen. Baka ut bullarna direkt och låt dem bara jäsa en gång på plåten. Pensla med litet mjölk, strö gärna över litet vetegroddar och grädda sedan bullarna som i vårt recept.

Kom ihåg:
Plocka fram alla ingredienser innan du börjar baka. Dels kan du då kontrollera att allt finns hemma, dels är det alltid bättre att sätta en jäsdeg på rumsvarma ingredienser.

Mät alltid med strukna mått när du ska baka. Packa aldrig mjöl i måtten, då händer det lätt att du får för mycket mjöl i en deg och den blir för hård. Den lilla vanliga måttsatsen är nästan nödvändig om du ka kunna mäta rätt snabbt och lätt.

Låt alltid jäsbröd svalna på galler och under bakduk. Då behåller brödet sin saftighet.

Tips och idéer:
När du fryser in bullar och andra mindre bröd så förpacka inte fler i varje påse än du beräknar ska gå åt på en gång. Det är alltid bättre att ha mindre förpackningar i frysen.

De här bullarna tinar du enklast och snabbast i rumstemperatur. Det tar inte mer än ca 25 minuter förrän bröden är färdiga att äta.

Frys in:
De här bullarna går bra att frysa in. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar