söndag 30 april 2017

Kardemummakaka med päron

DAGENS RECEPT 14-11-07


KARDEMUMMAKAKA MED PÄRON

Det här receptet låter kanske annorlunda men är en verkligt god variant på den vanliga gammaldags kardemummakakan. Du kan gärna använda litet för mogna päron till den eller använda fallfrukt, som kanske inte är av högsta kvalitet.

1 kaka i en 1½-litersform

2 mogna päron
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl socker
3 tsk finstött kardemumma
100 g smält smör eller margarin
1 ägg
2 dl filmjölk eller gräddfil

ev florsocker och vatten
ev rivet päron
ev citronsaft


Smörj och bröa en rejäl avlång eller rund form. Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och riv päronen. Lägg mjöl, bakpulver, socker och kardemumma i en skål och tillsätt det smälta matfettet. Rör ned päronmassan och ägget och tillsätt sist filmjölk eller gräddfil. Häll smeten i formen och jämna till den på ytan. Grädda kakan ca 35 minuter eller tills den fått lätt färg på ytan och verkar genomgräddad. Pröva med sticka.

Lossa kakan runt kanterna och stjälp försiktigt upp den. Låt den svalna under formen eller under bakduk.

Om du vill kan du glasera kakan med litet florsocker utrört med litet vatten och strö litet rårivna päron över ytan. Pressa först litet citronsaft över päronen, så att de inte mörknar. Du kan också strö över litet rivet citronskal.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda


Snabbare:
Använd vanlig sockerkaksmix till smeten i stället. Tillsätt kardemumma och päron precis som i vårt recept som smaksättning. Om smeten verkar mycket lös kan du tillsätta 3 msk vetemjöl. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Gör grundreceptet till vår kaka. Smaksätt den med 3 rårivna äpplen i stället för päron och 2 tsk kanel blandat med 1 msk socker i stället för kardemumma, om du vill. I övrigt som i vårt recept.

Du kan utesluta kardemumman och smaksätta kakan med rivet citronskal och pressad citronsaft i stället.

Kom ihåg:
Smeten till den här kakan ska vara ganska lös och litet kladdig. Först när kakan gräddas får den fin konsistens. Filmjölk eller gräddfil gör kakan saftig.

Den gröna kardemumman, som är mildare än den ljusa, anses ha kraftigare smak och därför bättre.

Det går lätt att skala kardemumma om du först stöter kapslarna lätt i en mortel, så att de öppnar sig. Blås bort skalen eller plocka bort dem. Stöt sedan kärnorna. Det är alltid bäst ur smaksynpunkt att använda hel kardemumma som du stöter själv. Den malda är ofta blandad med malda skaldelar.

Tips och idéer:
Gör gärna dubbel sats av den här hållbara, goda kakan. Det går nästan lika fort som att grädda en. Du kan grädda bägge kakorna på en gång i ugnen.

Ta alltid tillvara eftervärmen i ugnen. Du kan torka brödkanter eller skorpor i eftervärme, du kan också torka formar och pannor, som du diskat, i ugnen. Men se till att de har skaft som tål ugnsvärme.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in den här kakan. Frys den ogarnerad, förpacka väl när den är riktigt kall i t ex aluminiumfolie och gärna i en plastpåse dessutom. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar