fredag 28 april 2017

Ansjovissnibbar

DAGENS RECEPT 14-03-11


ANSJOVISSNIBBAR

Festliga, varma smördegspiroger med frestande innehåll av hackad lök, ansjovisfiléer och hårdkokta ägg. Ett glas skummande öl smakar bra till pirogernas salta innehåll.

15 snibbar

1 pkt smördeg (425 g)

Fyllning:
3 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1 burk ansjovisfiléer (100 g)
3 hårdkokta ägg
3 msk crème fraîche
½ dl finhackad dill
vitpeppar

Pensling:
1 ägg


Skala löken och hacka den fint. Fräs den mjuk i matfett. Hacka ansjovis och ägg och blanda med löken. Rör ned crème fraîche och dill och smaksätt med vitpeppar.

Kavla ut smördegen enligt anvisning på förpackningen. Dela varje degplatta i tre delar till fyrkanter. Fördela fyllningen på degbitarna och vik ihop till trekanter. Tryck ihop kanterna med en gaffel.

Vispa upp ägget och pensla snibbarna. Grädda i ugn, 200°, ca 20 minuter. Lägg upp på fat och garnera med citron, dill och sallad.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att grädda


Enklare:
Byt ut fyllningen mot kallt kokt ris och vanlig salt kaviar. Bind med litet crème fraîche. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Riktigt festliga piroger som duger gott att bjuda gäster på blir det om du tar några skivor rökt eller gravad lax till fyllningen. Ta ingen lök på laxen och självklart heller ingen ansjovis. Men hackat ägg, dill och crème fraîche blandas med hackad eller strimlad lax. I övrigt som i vårt recept. Servera med endivesallad eller salladskål och tomater.

Ansjovissnibbarna kan serveras som en liten fin förrätt före t ex en soppa.

Kom ihåg:
Djupfryst smördeg har begränsad hållbarhet. Håll därför ett öga på datummärkningen så att smördegen inte blir för gammal.

Degen kan vara svår att kavla men det går lättare om man kavlar mellan två smörpapper eller bakplåtspapper. Grädda på vattensköljda plåtar eller på bakplåtspapper.

Tips och idéer:
Svensk ansjovis tillverkas av skarpsill. Skarpsillen fångas i Skagerrak och Kattegatt. Efter olika behandlingar hamnar den färdiga ansjovisen så småningom i sin burk. Ansjovis är en s k kylkonserv, det innebär att den för sin hållbarhet är beroende av att förvaras i kyla. Man räknar med att ansjovisen är hållbar under minst 6 månader om den förvaras i en temperatur av +6°.

Frys in:
Ansjovissnibbarna går bra att frysa in före gräddning. Förpacka dem väl och frys ned dem. De kan gräddas otinade. Förvaringstid ca 1 månad.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar