söndag 30 april 2017

Banankaka med mandel

DAGENS RECEPT 14-12-14


BANANKAKA MED MANDEL

Detta är en saftig och härligt god kaka. Blandningen av banan och mandel gör den särskilt intressant. Även om den inte är lika snabbakad som en vanlig sockerkaka är den väl värd att pröva.

1 kaka i en 1½-litersform

100 g smör eller margarin
2½ dl socker
2 äggulor
2 msk gräddfil
2 bananer
1 dl sötmandel
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 äggvitor


Låt matfettet bli rumsvarmt och rör det sedan med sockret så att blandningen blir riktigt ljus och porös. Rör ned äggulorna, en i sänder, och rör kraftigt mellan varje. Tillsätt gräddfil och rör om väl.

Skala bananerna och mosa dem. Hacka mandeln och blanda med bananmoset. Rör ned detta i kaksmeten. Blanda samman vaniljsocker, vetemjöl, salt, bakpulver och bikarbonat och rör snabbt ned detta i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ned dem i ett par omgångar med ett par tag i kaksmeten.

Häll smeten i en väl smord, bröad form och grädda i ugn vid 200 grader ca 45 minuter eller tills kakan börjar lossna från kanterna och känns genomgräddad. Pröva med sticka.

Ta ut formen ur ugnen och låt kakan stå ett par minuter innan du stjälper upp den. Låt den svalna under formen.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda


Billigare:
Byt ut mandeln mot havregryn. Du kan ev rosta grynen någon minut i torr, varm stekpanna, då får de en fin smak. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Blanda samman litet florsocker med litet vatten eller nypressad citronsaft till en glasyr och häll den över kakan när den svalnat något. Låt gärna glasyren rinna ned längs kanterna. Du kan strö över rostad, flagad mandel. Garnera gärna med skivade bananer precis när kakan ska serveras. Bananer mörknar mycket lätt.

Annorlunda:
Om du inte har gräddfil eller crème fraîche hemma kan du använda vanlig kaffe- eller vispgrädde. Uteslut då bikarbonat och använd 3 tsk bakpulver i stället.

Kom ihåg:
Smörj och bröa kakformen mycket väl till den här kakan. Den är ganska tung och litet kladdig i konsistensen och vill därför lätt fastna i formen om denna inte är väl smord. Om du använder teflonform behöver du bara smörja den lätt men inte bröa den. Minska då också gräddningstiden med ca 5 minuter.

Tips och idéer:
Hacka mandeln med en rejäl, ganska bredbladig kniv. Mal inte mandeln till det här receptet. Mald mandel blir som mjöl och därför blir kakan annorlunda till både konsistens och smak.

Du kan tillsätta några droppar färskpressad citron till bananmoset, då mörknar det inte så lätt.

Frys in:
Kakan går mycket bra att frysa in. Smaken kan t o m bli bättre om kakan lagras någon tid. Låt den svalna helt och förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar