fredag 28 april 2017

Finskt tunnbröd

DAGENS RECEPT 14-01-26


FINSKT TUNNBRÖD

Dessa tunnbrödskakor är allra bäst när de är varma och nygräddade. De har en fin smak och är härliga med bara smör eller med ett väl smaksatt äggsmör. Grädda gärna större sats.

2 kakor

2 dl vatten
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk smör
2½ dl potatisflingor
ca 2 dl kornmjöl


Blanda vatten och mjölk och låt blandningen koka upp. Tillsätt salt, matfett och potatisflingor. Rör blandningen jämn och smidig. Häll den i en skål och tillsätt kornmjöl. Mängden mjöl kan variera något beroende på hur fast potatismoset är.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Mjöla händerna något och platta ut varje del till en rund kaka. Lägg kakorna på plåt och grädda i ugn vid 225 - 250° ca 20 minuter eller tills kakorna fått lätt färg. De jäser inte i ugnen utan blir ganska kompakta.

Lägg kakorna på galler att svalna något. Servera dem sedan med smör eller äggsmör.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att grädda


Enklare:
Använd överblivet potatismos till tunnbrödskakorna. Beräkna ca 5 dl avsvalnat eller kallt potatismos och tillsätt 2 - 3 dl kornmjöl. I övrigt enligt vårt recept. Du kan ev tillsätta 1 ägg till smeten.

Festligare:
Grädda tunnbröden enligt vårt recept. Dela dem i halvor medan de är varma och fyll dem med en blandning av mjukrört smör smaksatt med hackad ansjovis och hackad gräslök eller finstrimlad purjolök eller rensad hackad böckling och dill.

Kom ihåg:
Tunnbröd ska inte jäsa. Grädda bara den mängd som går åt för tillfället, för de blir hårda och mister både smak och konsistens om de förvaras länge.

Du kan göra potatismoset till tunnbröden antingen på potatisflingor eller på pulver. Följ noga anvisningen på förpackningen - beredningen varierar något mellan olika varor.

Tips och idéer:
Av överblivet potatismos kan du göra en hel del goda och trevliga rätter. Tillsätt 1 - 2 ägg, smaksätt moset med antingen riven ost och paprikapulver eller riven muskot och rikligt med klippt grönt. Lägg med sked eller spritsa moset runt kanterna på ugnsrätter, typ fiskgratänger.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar