lördag 29 april 2017

Krabba upp-och-ned

DAGENS RECEPT 14-09-07


KRABBA UPP-OCH-NED

Fin, fullmatad krabba kan man nu få året om i fiskhandeln, dels djupfryst och dels vacuumpackad. En bra krabba ska kännas tung när den är kokt, annars är den inte fullmatad.

4 portioner

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1 äggula
½ dl vatten

Fyllning:
1 pkt djupfryst bladspenat, 250 g
1 rensad, kokt krabba

Äggstanning:
4 ägg
4 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar


Hacka samman ingredienserna till pajdegen, arbeta snabbt ihop den och ställ den kallt att vila. Klä botten på en avlång brödform med smörat papper. Kavla ut pajdegen och klä formen med den. Förgrädda pajen ca 10 minuter.

Tina bladspenaten och låt den rinna av väl. Rensa krabban. Varva spenat och krabbkött i den förgräddade pajen. Vispa ihop äggstanningen och häll blandningen i formen. Grädda i ugn, 200°, ca 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått vacker färg. Låt den svalna i formen och stjälp sedan upp den försiktigt på ett fat.

Servera med en matig sallad samt en sås av 1/3 chilisås, 1/3 majonnäs och 1/3 vispad grädde.


Ca 45 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda


Enklare:
Om du vill slippa besväret att rensa krabban kan du i stället ta två burkar krabbkött till pajen.

Billigare:
Krabban kan ersättas med räkor. Beräkna ca 500 g orensade räkor till receptet. Ta vara på det goda som finns i räkans huvud också, och hacka samman alltihop innan du lägger det i formen.

Festligare:
Havskräftor är en delikatess som smakar extra gott i denna paj. Låt även rommen och inkråmet i "huvudet" följa med. Garnera med en driva svart kaviar på pajen och några citronklyftor.

Kom ihåg:
Äggstanningen måste "stanna" ordentligt innan du stjälper upp pajen, annars blir det pannkaka av alltihop! Pröva med en sticka. Om stickan är kladdig och pajen redan vackert brun ovanpå slår du av övervärmen och lägger en bit folie över under den sista delen av gräddningen.

Tips och idéer:
Krabbpajen bör inte serveras rykande het - smaken kommer faktiskt mer till sin rätt när den svalnat en smula. En enkel sås som passar bra till är också litet färdiglagad gravlaxsås, utrörd med gräddfil.

Frys in:
Det går bra att frysa krabbpajen, men pajskorpan förlorar i fräschör när du tinar den igen. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar