fredag 28 april 2017

Flätat matbröd - Bergis

DAGENS RECEPT 14-01-29


FLÄTAT MATBRÖD - BERGIS

Roligt att baka, festligt och trevligt är ett flätat matbröd. Vi har strött vallmofrön på ytan, de ger både god smak och spännande utseende.

2 bröd

50 g jäst
5 dl mjölk, gärna lättmjölk
3 msk matolja
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Pensling:
äggvita
vallmofrön


Smula sönder jästen i degbunken. Värm mjölken till ca 37°. Tillsätt oljan. Häll litet av blandningen över jästen och rör ut den. Tillsätt resten. Rör ned salt och mjöl, litet i sänder, och arbeta det hela till en smidig, blank deg. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 35 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank och smidig. Dela den mitt itu och dela sedan varje del i 3 eller 6 bitar. Rulla ut dessa till jämna längder. Fläta samman dem till bröd och lägg dem på smord plåt. Låt bröden jäsa ytterligare ca 25 minuter. Pensla dem med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.

Grädda bröden i ugn vid 225° i nedre delen av ugnen ca 25 minuter eller tills de fått fin färg och verkar lätta och genomgräddade.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 25 minuter att grädda


Snabbare:
Låt degen jäsa bara en gång. Baka ut den direkt till 2 avlånga bröd. Lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa till sin dubbla storlek, ca 30 minuter. Pensla med äggvita och strö över vallmofrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Bröden ska kännas lätta och låta ihåliga när du knackar på dem. Låt bröden svalna under duk.

Festligare:
Baka ut degen på bakbordet och dela den mitt itu. Kavla ut degen till 2 runda kakor. Sporra varje kaka i 8 jämna delar. Lägg en klick smör eller margarin vid varje bredända och rulla ihop degbitarna till gifflar. Lägg dem med snibben nedåt på smorda plåtar. Låt dem jäsa ca 20 minuter. Pensla med äggvita, strö på vallmofrön och grädda i 250° ca 10 minuter.

Kom ihåg:
Du kan baka en matbrödsdeg som denna på antingen vatten, mjölk eller lättmjölk. Mjölk ger ett något kompaktare bröd med mjuk skorpa. Vatten ger ett sprödare bröd, som gärna vill bli något blekt i färgen. Då kan du pensla det med uppvispat ägg i stället för med äggvita.

Du kan baka ut degen till långa stänger, som pain riche. Skåra dem lätt med vass kniv på ett par ställen innan bröden får jäsa på plåten.

Tips och idéer:
I stället för vallmofrön kan du strö över sesamfrön, solrosfrön, hackade nötter eller mandel. Du kan också strö över kummin, anis eller fänkål.

Det här brödet är särskilt gott att rosta, vallmofröna ger en pikant smak.

Frys in:
Det går fint att frysa in det här matbrödet. Låt det svalna ordentligt. Förpacka det väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar