söndag 30 april 2017

Saffransbullar - Knyten

DAGENS RECEPT 14-12-01


SAFFRANSBULLAR - KNYTEN

Det goda vetebrödet till julen får gärna vara ett saffransbröd som du kan baka ut på många olika sätt. Saffran är en härlig krydda, den ger både färg och smak åt brödet. Litet russin eller mandel gör bullarna särskilt goda.

Ca 48 bullar

50 g jäst
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 - 2 pkt saffran
½ tsk salt
1 1/4 dl socker
1 dl russin
ev 1 dl skållad hackad mandel
ca 15 dl vetemjöl

Pensling:
uppvispat ägg


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm blandningen till ca 37 grader. Stöt saffran i en mortel med ett par sockerbitar. Lös jästen i litet av mjölkblandningen, tillsätt saffran och resten av mjölken samt salt, socker, russin och ev mandel. Rör ned mjölet (spara någon dl till utbakningen) och arbeta degen riktigt blank och smidig. Låt degen jäsa på varm och dragfri plats ca 45 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 4 delar. Dela varje del i 12 bitar. Rulla ut bitarna antingen till släta bullar eller till längder, som du kan sno till bullar eller kusar. Lägg bullarna på smord plåt och låt dem jäsa ca 25 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugn vid 225 - 250 grader tills de pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade. Låt bullarna kallna på galler under duk.


Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Kom ihåg:
Saffransbrödet till julen har i Sverige en gammal tradition. Man börjar baka det redan till Lucia. Traditionen tar sig uttryck i de många olika former som brödet bakas ut i och som fått namn oftast efter religiösa förebilder: Prästens hår, Kyrkporten, Apostlakringla, Tolvhålskaka, Julgalt, Julfågel och Lussekatt är bara några namn. Man kan baka ut degen till små eller stora julkakor. Oftast satte man ljus i de stora kakorna och hade som dekoration på julbordet. Man brukade också lägga brödet i högar, s k julhögar, en för varje person i hushållet. Då var det inte bara saffransbröd utan framför allt matbrödet som fick bilda stomme, kanske med en eller annan lättare kaka också.

Saffransbröd blir hållbart och kan därför bakas i god tid. Förvara det i brödburkar eller plastpåsar. Du kan värma upp det i ugn ett par minuter vid ca 200 grader, så blir det precis som nybakat.

Saffran är en mycket dyr krydda. Den kommer från en speciell krokusart och är helt enkelt pistillerna eller märkesflikarna från blomman. Det går åt ca 75 000 blommor för att få ett enda kilo saffran.

Tips och idéer:
Om du snabbt vill åstadkomma saffransbröd kan du köpa färdig vetebrödsmix och smaksätta degen med saffran och russin. Baka ut degen med en gång och låt den bara jäsa på plåten. Detta bröd blir inte så hållbart och bör därför ätas genast.

Om du bakar ut degen till en vetekrans kan du grädda den i en rund stekpanna av gjutjärn, som tål ugnen. Då behåller den sin fina form.

Frys in:
Saffransbröd går, precis som annat vetebröd, utmärkt att frysa. Låt brödet kallna och förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar