fredag 28 april 2017

Vetebröd med russin

DAGENS RECEPT 14-03-02


VETEBRÖD MED RUSSIN

Ett bröd som detta kan vara både matbröd och kaffebröd. Russin gör brödet ganska sött så de flesta föredrar säkert att breda smör på och äta med en skiva ost. Det kan också skäras i ganska tunna skivor och rostas.

1 runt bröd

15 g jäst
1½ dl mjölk
1 tsk salt
2 msk florsocker
2 ägg
ca 8½ dl vetemjöl
2 dl russin
125 g mjukt smör eller margarin

Pensling:
1 ägg


Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37°, häll den i bunken och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda ned större delen av mjölet och arbeta degen smidig.

Skölj och torka russinen och blanda ned dem. Låt degen jäsa ca 45 minuter. Arbeta in fettet och ta upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en rund bulle och låt den jäsa på smord plåt ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200° ugn 30 - 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
30 - 40 minuter att grädda


Enklare:
Det går enklare och snabbare att baka ut degen på en gång. Det är inte nödvändigt att den jäser två gånger. Arbeta degen väl och lägg den på smord plåt eller på en plåt klädd med bakplåtspapper. Mjöla litet lätt ovanpå och låt degen jäsa under bakduk tills den fördubblats i storlek.

Festligare:
Brödet blir festligare, nästan som en kaka, om man byter ut russin mot korinter och hackat apelsinskal. Man kan också blanda ned litet hackad mandel eller hackade nötter. Den sammanlagda mängden frukt och mandel bör inte vara mer än 2 dl. Det färdiggräddade brödet kan glaseras med en florsockerglasyr. Blanda florsocker och vatten till en ganska tjock glasyr och bred den över brödet. Låt glasyren stelna innan brödet skärs i skivor.

Kom ihåg:
När man vill ha en mjuk yta på ett bröd bör man tänka på att låta det svalna på galler under en bakduk. Men ibland vill man ha en knaprig brödskorpa och då låter man brödet svalna utan bakduk.

Tänk på att inte skära upp för många skivor åt gången. Uppskuret bröd torkar betydligt fortare än ett helt bröd.

Förvara alltid bröd i rena brödburkar och tillslut väl. Bröd kan också förvaras i plastpåsar.

Torka brödskivor som börjat bli gamla. De kan användas till ströbröd.

Tips och idéer:
Gör små russinbullar av degen. De är goda att äta med smör och ost. Bullarna kan också delas och torkas till skorpor.

Lägg några russinbullar i plastpåsar och frys in. En sådan påse är lätt att ta med sig på utflykt eller som present när du går bort. Några hembakta bullar blir minst lika uppskattade som en chokladkartong.

Frys in:
Det går bra att frysa in vetebrödet helt, delat eller uppskuret i skivor. Förpacka väl. Förvaringstid ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar