lördag 29 april 2017

Skräddakakor

DAGENS RECEPT 14-05-30


SKRÄDDAKAKOR

Om fler visste hur enkelt det är att baka matbröd skulle det dofta hembakt i varje trappuppgång. Om brödet inte skulle se lika fint ut som köpebröd så gör det inget. Det är smaken det kommer an på. Bred en smörgås på mjuk, fortfarande varm skräddakaka och njut av den fina råg- och kryddsmaken.

4 kakor

50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl ljus sirap
1½ msk stött anis eller fänkål
1 l rågsikt
ca 5 dl vetemjöl


Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet och häll på mjölken. Låt blandningen bli 37°. Lös upp jästen i litet av degspadet, häll i resten av degspadet och rör ned salt, sirap, kryddor och hälften av rågsikten. Tillsätt resten av rågsikten och arbeta sist in vetemjölet. Låt degen jäsa ca 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka och lägg dem på smord plåt. Ta ut ett hål i mitten på varje kaka med ett runt mått eller ett glas och låt brödkakorna jäsa ca 30 minuter.

Nagga kakorna och grädda dem i ugn, 225°, ca 10 minuter.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 10 minuter att grädda


Enklare:
Om du inte vill kavla ut degen till kakor kan du i stället rulla ut den till längder. Dela längderna i ca 25 bitar och rulla ut dem till bullar. Lägg bullarna på plåt med bakpapper och platta till dem lätt. Grädda i ugn, 250°, ca 7 minuter.

Annorlunda:
Byt ut den ljusa sirapen mot mörk sirap och smaksätt degen med finstött kummin.

Kom ihåg:
Det är inte alltid man har färsk jäst hemma. Torrjäst är ett bra alternativ, man ska bara tänka på att man måste gå tillväga på ett annat sätt när man bakar med torrjäst. När man använder torrjäst ska den blandas i mjölet tillsammans med salt och övriga torra ingredienser. Degvätskan ska värmas upp till 45 - 50°. Enklast är att använda en speciell baktermometer. Vätskan hälls över mjölet och man blandar och arbetar degen som vanligt.

Tips och idéer:
Om du bara har en liten köksmaskin men vill baka mycket bröd på en gång kan du göra så här. Gör en sats och ta upp degen och lägg den i en rymlig bunke. Gör snabbt en sats till och låt den jäsa i beredningsbunken. Låt den första satsen jäsa på varm plats så att du hinner baka ut den innan den andra är klar.

Frys in:
Skräddakakor går bra att djupfrysa. Frys in dem så snart de är gräddade och har svalnat. Förpacka väl. Dela gärna upp brödet i så stora mängder som går åt för en dag eller två. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar