fredag 28 april 2017

Örtkryddat bröd

DAGENS RECEPT 14-02-20


ÖRTKRYDDAT BRÖD

När man serverar bröd till mat - soppor, grytor m m - kan man gärna smaksätta det litet annorlunda. Här har vi blandat i både timjan och basilika och dessutom strött örtkryddor ovanpå vid gräddningen.

1 bröd i en 2-litersform

25 g jäst
½ dl ljummet vatten
3 msk matolja
2½ dl mjölk
½ - 1 tsk salt
1 msk blandade örtkryddor,
t ex timjan eller basilika,
dragon eller rosmarin
8 - 9 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg
örtkryddor


Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt olja, mjölk och kryddor. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta degen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen blank och smidig. Dofta över litet mjöl och låt degen jäsa på varm plats ca 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Forma den till en avlång längd och lägg den i en smord bakform. Låt den jäsa på varm plats ytterligare ca 10 minuter. Pensla brödet med uppvispat ägg. Skär ett par skåror i det med vass kniv och strö över litet örtkryddor.

Grädda brödet i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills brödet jäst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat. Det ska låta ihåligt när du knackar lätt på det.

Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler under duk.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att jäsa
Ca 30 minuter att grädda


Snabbare:
Ta dubbla mängden jäst. Arbeta degen som i vårt recept. Lägg degen i den smorda formen och ställ in den med en gång i kall ugn. Sätt termostaten på 200° och grädda brödet 40 - 45 minuter. Låt det svalna på galler under duk.

Annorlunda:
Blanda matbrödsmjöl i degen i stället för vetemjöl.

Smaksätt degen med 1 liten knippa finklippt eller finhackad gräslök i stället för örtkryddor.

Forma degen till små kuvertbröd. Lägg dem på plåt att jäsa. Grädda i ugn vid 225° ca 15 minuter.

Kom ihåg:
Låt alltid matbröd svalna på galler och under duk.

När du gräddar stora bröd i form ska du ställa dem på nedersta falsen i ugnen, annars blir bröden inte ordentligt gräddade på undersidan.

Tips och idéer:
När du använder dubbla mängden jäst i ett bröd kan brödet gräddas direkt utan föregående jäsning. Ställ brödet i kall ugn. Medan ugnen värms upp jäser brödet. Ett sådant snabbjäst bröd blir emellertid torrt mycket fortare och det kan också få en utpräglad jästsmak.

Frys in:
Brödet går fint att frysa. Låt det kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar