söndag 30 april 2017

Julstjärnor

DAGENS RECEPT 14-12-16


JULSTJÄRNOR

Julstjärnor hör till de traditionella kakorna på julbordet. De bakas av smördeg, helst en kavlad sådan, så att de blir höga och bladiga. Men också en förenklad smördeg går bra att använda.

Ca 35 kakor

6 dl vetemjöl
300 g smör eller margarin
1 dl iskallt vatten
½ tsk ättiksprit
äppelmos eller sylt

Pensling:
ägg


Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en stor skål. Hacka in eller finfördela matfettet i mjölet så att du får en grynig massa. Tillsätt vatten och ättika och arbeta snabbt samman degen. Arbeta den inte för länge utan precis bara så att den hänger ihop. Låt den vila i kylskåp ca 30 minuter eller längre.

Kavla ut degen till en fyrkantig kaka och skär eller sporra ut till små fyrkanter, ca 6 x 6 cm. Skär eller sporra sedan degen från varje hörn mot mitten. Lägg en klick äppelmos eller sylt i mitten på varje fyrkant och vik sedan upp varannan flik över fyllningen. Tryck samman kanterna och pensla med uppvispat ägg.

Lägg kakorna på vattensköljd plåt och låt dem stå kallt tills de ska gräddas, helst ca 30 minuter. Grädda kakorna i ugn på mellersta falsen vid 225 - 250 grader ca 10 minuter eller tills de pöst upp och verkar lätta och genomgräddade. Låt dem svalna lätt på plåten och lyft sedan försiktigt upp dem på galler.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter för degen att vila kallt
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Festligare:
För en riktigt bladig smördeg måste du kavla och vika degen minst 3 gånger. Kavla då först ut den till en fyrkant. Strö ytterst litet mjöl över. Vik degen i tre delar som till en servett. Vänd den 1/4 varv. Kavla ut den igen, mjöla lätt och vik ihop den. Vik den sedan i tre delar. Låt den vila en stund innan du kavlar ut den till julstjärnor.

Annorlunda:
Du kan kavla ut degen till runda bottnar. Ta ut med en tallrik, så att de blir jämna i kanterna. Av denna sats får du 4 - 5 bottnar beroende på hur tunt du kavlar dem. Lägg bottnarna på vattensköljd plåt och grädda i ugn vid 250 grader ca 7 minuter tills de blåst upp och fått lätt färg. Lägg samman dem med äppelmos emellan och bred vispad grädde på översta lagret.

Enklare:
Använd färdig, djupfryst smördeg. Kavla ut och grädda som i vårt recept.

Kom ihåg:
När man arbetar med en smördeg bör man stå så kallt som möjligt och helst ha ett kallt underlag att kavla degen på. Förr kavlade man helst ut degen på en marmorskiva.

För att få degen så lätt och spröd som möjligt ska man inte arbeta den för länge och för kraftigt. Då blir den seg och höjer sig inte i ugnen, som den bör göra.

Tips och idéer:
Av en smördeg kan du baka ut många olika sorters kakor. Kavla ut degen och ta ut små ringar eller kransar. Grädda i 250 - 275 graders ugnsvärme. Du kan också baka ut den till franska våfflor. Kavla ut degen och ta ut runda kakor. Kavla dem ovala, helst med kruskavel. Grädda i 250 graders ugnsvärme. Låt kakorna svalna och lägg samman dem med en smörkräm emellan.

Frys in:
Julstjärnor och runda smördegsbottnar går fint att frysa in. Lägg de färdiga kakorna i askar. Lägg bottnarna på folie i en kartong och förslut väl. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar