lördag 29 april 2017

Saftigt matbröd

DAGENS RECEPT 14-08-29


SAFTIGT MATBRÖD

För dem som själv odlar zucchini kan det ibland vara svårt att få användning av allt om det blir riklig skörd. Här är ett gott bröd som bakas med riven zucchini i degen. Litet annorlunda, mycket gott.

2 bröd

40 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk matolja
2 dl solrosfrön
2 dl havregryn
½ tsk salt
350 g skalad, urkärnad zucchini
ca 600 g vetemjöl
1 uppvispat ägg


Smula ned jästen i degbunken och rör ut den med litet ljummet vatten, 37°. Blanda olja, solrosfrön och havregryn med resten av vattnet och tillsätt detta till jästen. Skala, kärna ur och riv zucchinin på rivjärn. Låt den rinna av ordentligt i durkslag och häll den i degen. Rör ned hälften av mjölet i degen och arbeta sedan ned resten av mjölet efter hand till en smidig deg.

Ställ degen att jäsa ca 1 timme övertäckt med bakduk till dubbel storlek.

Forma degen till 2 bröd, långa eller runda efter önskan, och ställ dem på smord plåt att jäsa ca 30 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda dem längst ned i ugnen i 200° ca 35 minuter tills de är genombakade och har fått vacker färg.

Låt bröden svalna på galler.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att jäsa
Ca 35 minuter att grädda


Variation:
Du kan baka bullar av degen i stället. Den här degsatsen blir litet mindre. Gör så här: Smula 25 g jäst i en degbunke och rör ut med 3 dl ljummet vatten. Tillsätt 150 g skalad riven zucchini. Tillsätt litet salt till degen och arbeta den smidig med ca 400 g vetemjöl. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Forma den till bullar som får jäsa på plåt ca 15 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 200° ca 15 minuter.

Kom ihåg:
För att vätskemängden till brödet ska bli rätt är det viktigt att den rivna zucchinin får rinna av ordentligt och gärna också inlindad i en ren handduk en stund. Strö ev litet salt på zucchinin när den rinner av i durkslaget så dras ännu mer vätska ur. Men då behöver du inte tillsätta salt i degen.

Det verkar kanske inte vara så mycket zucchini i degen, men den fyller ändå ut degen en hel del.

Tips och idéer:
Av den här degen kan du också baka baguetter. Både hembakade och köpta baguetter kan snittas och fyllas med litet kryddsmör, smaksatt med örtkryddor och/eller vitlök och sedan värmas i 225° ugn ca 7 minuter. Festligt och gott att servera till sallader och soppor.

Frys in:
Rå skalad zucchini kan frysas in. Den bör sedan användas i just bakverk eftersom den blir ganska blöt. Förvaringstid för rå zucchini ca 6 månader, för gräddat bröd ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar