torsdag 27 april 2017

Kejsarinnans jordgubbsträngsel

Ur Allt om Mats Sommarspecial 1991.

KEJSARINNANS JORDGUBBSTRÄNGSEL

På en krämig bädd med smak av vanilj och portvin läggs de mogna, saftiga jordgubbarna. Risgrädden kan tillagas dagen innan och bären läggs på några timmar före serveringen om de geléas.

8 personer

1/2 dl ris
3 dl mjölk
1 dl socker
10 g smör eller margarin
1 - 2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
4 blad gelatin, blötlagda i kallt vatten 10 minuter
1 msk portvin
3 dl vispgrädde

Tak:
1 - 1 1/2 l jordgubbar

Gelé (kan uteslutas):
1 dl portvinsgelé (köps färdig)
1/2 dl vatten
2 blad gelatin, blötlagda i kallt vatten 10 minuter
ev citronmelissblad

Koka riset i rikligt med vatten 5 minuter. Spola det i kallt vatten. Koka upp halva mängden mjölk, 1 msk socker och 10 g matfett. Rör ned riset och sjud ca 20 minuter under lock. Rör om då och då. Tillsätt vaniljsocker och ställ blandningen åt sidan.

Vispa upp gulorna med resterande socker till en fluffig massa. Använd en rostfri kastrull. Hetta upp resten av mjölken i en annan kastrull och tillsätt den under vispning i ägg/sockersmeten. Krama ur gelatinbladen, smält dem i litet vatten och rör ned dem i äggsmeten i en fin stråle.

Blanda riset med portvinet och rör ned äggsmeten. Låt blandningen svalna, men inte stelna.

Vispa grädden fast och rör ned den försiktigt i den avsvalnade risblandningen. Olja in en 2-litersform med löstagbar kant och häll i smeten. Ställ den kallt.

När risgrädden känns fast kan de rensade och ev halverade jordgubbarna läggas på. Värm geléet med vattnet och lös upp de två blötlagda, urkramade gelatinbladen. Ställ geléet i kylen ca 30 - 40 minuter. När det börjar bli tjockflytande glaseras bären med hjälp av en sked. Garnera med blad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar