torsdag 27 april 2017

Gömda gubbar

Ur Allt om Mat Sommarspecial 1991.

GÖMDA GUBBAR

Den här annorlunda jordgubbstårtan ska tillagas i god tid, minst 4 timmar före serveringen. Den kan serveras på kaffebordet eller som dessert. Krämen med kesella och grädde sötas med honung och smaksätts med ingefära.

10 - 12 bitar

2 färdiga tunna tårtbottnar
1 dl punsch

Fyllning:
1 l jordgubbar
400 g kesella
1 dl crème fraîche
1 1/2 dl klar honung
1 tsk färskriven ingefära
8 blad gelatin, blötlagda i kallt vatten 10 minuter
3 dl mellan- eller vispgrädde

Garnering:
1 1/2 msk farin
3/4 msk kanel

Lägg en tårtbotten på ett tårtpapper. Pensla den med hälften av punschen. Sätt en ring runt om från en form med löstagbar botten (eller ett vikt folieband).

Rensa jordgubbarna och lägg dem, ev halverade, på tårtbotten. Blanda kesella, crème fraîche, honung och ingefära väl. Är honungen hård kan du värma den försiktigt i mikron eller i varmt vatten. Krama ur gelatinet och smält det försiktigt i sin egen fuktighet. Blanda det först med ca 1 dl kesellasmet och rör sedan ned det i resten av smeten.

Vispa grädden fast och blanda ned den i kesellasmeten. Bred  blandningen slätt över jordgubbarna.

Pensla den andra tårtbottnen med resterande punsch. Lägg punschsidan nedåt över fyllningen. Tryck till litet lätt så att kakan ligger jämnt över smeten. Ställ tårtan kallt ca 4 timmar. Strö över kanelfarin och skär med en tunn kniv loss kanten före serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar