KALASTÅRTA MED APRIKOSER
Elegant och förödande god är den här tårtan, som döljer en ljuvlig mandelkräm och saftiga, söta aprikoser. En riktig kalastårta till födelsedag, namnsdag eller studenten!
10 - 12 portioner
250 g smör eller margarin
1 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 gelatinblad
1 1/2 dl aprikosspad
Fyllning:
2 burkar konserverade aprikoshalvor à 420 g
150 g sötmandel
125 g smör eller margarin
3/4 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält matfettet, tillsätt socker, vetemjöl och bakpulver och blanda till en slät deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter, och pressa degen väl mot kanten. Förgrädda ca 10 minuter på mittfalsen och sänk sedan värmen till 175 grader.
Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag, men spara spadet. Skålla mandeln, spola den med kallt vatten och gnugga den kraftigt i en handduk så att skalen går av. Mal mandeln. Eller köp den färdigskalad.
Rör matfett och socker till fyllningen pösigt. Tillsätt ett ägg i taget, mald mandel och vaniljsocker och blanda väl. Bred ut mandelkrämen i tårtskalet och lägg på aprikoserna med snittytan uppåt. Grädda på nedre falsen ca 30 minuter tills fyllningen stannat och blivit gyllenbrun.
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 5 minuter och smält dem i aprikosspadet. Låt det stelna till hälften och bred sedan ut det över tårtan.
Dekorera gärna tårtan med kanderade apelsin- och citronskal. Ett vitt, mousserande vin eller kaffe är gott till.
Elegant och förödande god är den här tårtan, som döljer en ljuvlig mandelkräm och saftiga, söta aprikoser. En riktig kalastårta till födelsedag, namnsdag eller studenten!
10 - 12 portioner
250 g smör eller margarin
1 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 gelatinblad
1 1/2 dl aprikosspad
Fyllning:
2 burkar konserverade aprikoshalvor à 420 g
150 g sötmandel
125 g smör eller margarin
3/4 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält matfettet, tillsätt socker, vetemjöl och bakpulver och blanda till en slät deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter, och pressa degen väl mot kanten. Förgrädda ca 10 minuter på mittfalsen och sänk sedan värmen till 175 grader.
Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag, men spara spadet. Skålla mandeln, spola den med kallt vatten och gnugga den kraftigt i en handduk så att skalen går av. Mal mandeln. Eller köp den färdigskalad.
Rör matfett och socker till fyllningen pösigt. Tillsätt ett ägg i taget, mald mandel och vaniljsocker och blanda väl. Bred ut mandelkrämen i tårtskalet och lägg på aprikoserna med snittytan uppåt. Grädda på nedre falsen ca 30 minuter tills fyllningen stannat och blivit gyllenbrun.
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 5 minuter och smält dem i aprikosspadet. Låt det stelna till hälften och bred sedan ut det över tårtan.
Dekorera gärna tårtan med kanderade apelsin- och citronskal. Ett vitt, mousserande vin eller kaffe är gott till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar