SVAL GELÉTÅRTA
Många gånger kan det vara gott med en sval dessert efter en kryddstark måltid. Då är den här gelétårtan perfekt! Du fyller den med olika frukter och bär och ljuvlig mandelgrädde och sveper slutligen in den i en läcker saftgelé.
8 - 10 bitar
12 gelatinblad
2 dl röd saft, t ex jordgubbssaft
5 dl vatten
4 persikohalvor
2 - 3 dl hallon eller jordgubbar
1 dl stora blåbär
3 tårtbottnar
3 dl tjock grädde
100 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
Lägg gelatinbladen, ett och ett, i kallt vatten och låt dem stå minst 5 minuter. Krama ur dem och smält dem i en kastrull över svag värme. Blanda saft och vatten i en skål och tillsätt sedan gelatinet. Häll 2 dl av saftblandningen på ett runt fat som är något större än tårtbottnarna. Ställ kallt att stelna.
Skär persikorna i klyftor och lägg dem tillsammans med hallon eller jordgubbar och blåbär i formen på den stelnade gelén. Häll på ytterligare 2 dl av saftblandningen, så att frukten nästan täcks, och låt allt stelna. Lägg den översta sockerkaksbottnen på frukten och tryck till helt lätt.
Vispa grädden tjock, riv mandelmassan grovt och blanda den med grädden. Smaksätt med vaniljsocker. Bred hälften av grädden på kakbottnen i formen, täck med nästa botten, bred på mer mandelgrädde och avsluta med den understa bottnen. Häll saft runt om tårtan i formen och låt den stå kallt minst 6 timmar. Doppa formen i varmt vatten så att gelén börjar smälta och vänd snabbt upp tårtan på ett fat. Servera tårtan väl kyld.
Servera gärna gelétårtan som en svalkande dessert med dessertvin, kaffe eller te. Du kan också variera frukten med päron, ananas eller fruktcocktail. Färsk kiwi måste emellertid kokas i sockerlag någon minut, annars stelnar inte gelatinet.
Många gånger kan det vara gott med en sval dessert efter en kryddstark måltid. Då är den här gelétårtan perfekt! Du fyller den med olika frukter och bär och ljuvlig mandelgrädde och sveper slutligen in den i en läcker saftgelé.
8 - 10 bitar
12 gelatinblad
2 dl röd saft, t ex jordgubbssaft
5 dl vatten
4 persikohalvor
2 - 3 dl hallon eller jordgubbar
1 dl stora blåbär
3 tårtbottnar
3 dl tjock grädde
100 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
Lägg gelatinbladen, ett och ett, i kallt vatten och låt dem stå minst 5 minuter. Krama ur dem och smält dem i en kastrull över svag värme. Blanda saft och vatten i en skål och tillsätt sedan gelatinet. Häll 2 dl av saftblandningen på ett runt fat som är något större än tårtbottnarna. Ställ kallt att stelna.
Skär persikorna i klyftor och lägg dem tillsammans med hallon eller jordgubbar och blåbär i formen på den stelnade gelén. Häll på ytterligare 2 dl av saftblandningen, så att frukten nästan täcks, och låt allt stelna. Lägg den översta sockerkaksbottnen på frukten och tryck till helt lätt.
Vispa grädden tjock, riv mandelmassan grovt och blanda den med grädden. Smaksätt med vaniljsocker. Bred hälften av grädden på kakbottnen i formen, täck med nästa botten, bred på mer mandelgrädde och avsluta med den understa bottnen. Häll saft runt om tårtan i formen och låt den stå kallt minst 6 timmar. Doppa formen i varmt vatten så att gelén börjar smälta och vänd snabbt upp tårtan på ett fat. Servera tårtan väl kyld.
Servera gärna gelétårtan som en svalkande dessert med dessertvin, kaffe eller te. Du kan också variera frukten med päron, ananas eller fruktcocktail. Färsk kiwi måste emellertid kokas i sockerlag någon minut, annars stelnar inte gelatinet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar