torsdag 27 april 2017

Festpaj med bärsås

FESTPAJ MED BÄRSÅS

I denna festpaj döljer sig ett överflöd av godsaker - söt mandel blandad med litet syrligare ingredienser som kesella. En väl avvägd smakkombination att överraska med efter middagen.

10 portioner

2 dl vetemjöl
1 dl mald sötmandel
1/2 dl socker
100 g smör eller margarin
1 äggula
2 msk flagad mandel

Fyllning:
250 g kesella
2 dl florsocker
2 dl crème fraîche
3 ägg
4 msk vetemjöl

Bärsås:
500 g jordgubbar
2 msk florsocker

Lägg vetemjöl, mandel, socker, kallt matfett i bitar och äggula i en matberedare. Kör allt till en smidig deg och låt den ligga kallt en stund. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Degen ska vara större än pajformen, som bör vara ca 25 cm i diameter. Lägg degen i formen och forma kanten så att den blir jämn och tryck ned flagad mandel längs kanten. Nagga bottnen med en gaffel och grädda den i 200 grader ca 10 minuter.

Rör samman kesella och florsocker och tillsätt crème fraîche. Dela äggen och lägg äggulorna i kesellasmeten. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ned vetemjölet i smeten och vänd försiktigt ned äggvitorna.

Häll smeten i pajformen och grädda 25 minuter eller tills smeten har stannat och pajen fått fin färg. Låt den svalna men inte bli helt kall. Skölj jordgubbarna, snoppa dem och kör dem till sås med sockret i mixer.

Servera pajen med såsen, som dessert eller på kaffebordet med kaffe, te eller portvin. Pajen går också utmärkt att göra i portionsformar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar