FRUKTFLARN À LA PAULI
Den är lika god som dekorativ, denna härliga tårta med pajdegsskal som fylls med vaniljkräm och garneras med frukter och bär. Genom att garneringen täcks med gelé håller sig tårtan fräsch minst ett dygn.
1 tårta
Botten:
4 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 msk grädde
1 msk vatten
Vaniljkräm:
3 dl grädde
1 ägg
3 msk socker
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
frukt och bär, t ex hallon, vindruvor,
jordgubbar, kiwi, ananas, persikor
eller mandarinklyftor
Gelé:
3 blad gelatin
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk socker
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt grädde och vatten och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt medan du gör vaniljkrämen.
Blanda grädde, ägg, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen kallna.
Skölj och rensa bären. Skiva frukten eller skär den i klyftor.
Klä en pajform med löstagbar botten med pajdegen. Grädda ca 10 minuter på mittfalsen i ugnen. Pajen ska få fin färg.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Krama ur bladen. Koka upp vin, vatten och socker och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt gelén svalna. Bred ut vaniljkrämen i pajbottnen. Lägg bär och frukt över vaniljkrämen i ett vackert mönster. Ös gelén över frukten och ställ tårtan kallt tills gelén stelnat.
Servera tårtan med mjukvispad grädde. Kaffe eller ett litet glas dessertvin är gott till.
Den är lika god som dekorativ, denna härliga tårta med pajdegsskal som fylls med vaniljkräm och garneras med frukter och bär. Genom att garneringen täcks med gelé håller sig tårtan fräsch minst ett dygn.
1 tårta
Botten:
4 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 msk grädde
1 msk vatten
Vaniljkräm:
3 dl grädde
1 ägg
3 msk socker
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
frukt och bär, t ex hallon, vindruvor,
jordgubbar, kiwi, ananas, persikor
eller mandarinklyftor
Gelé:
3 blad gelatin
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk socker
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt grädde och vatten och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt medan du gör vaniljkrämen.
Blanda grädde, ägg, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen kallna.
Skölj och rensa bären. Skiva frukten eller skär den i klyftor.
Klä en pajform med löstagbar botten med pajdegen. Grädda ca 10 minuter på mittfalsen i ugnen. Pajen ska få fin färg.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Krama ur bladen. Koka upp vin, vatten och socker och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt gelén svalna. Bred ut vaniljkrämen i pajbottnen. Lägg bär och frukt över vaniljkrämen i ett vackert mönster. Ös gelén över frukten och ställ tårtan kallt tills gelén stelnat.
Servera tårtan med mjukvispad grädde. Kaffe eller ett litet glas dessertvin är gott till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar