RUNGSTEDKAKA
Från Rungsted, ett litet fiskeläge på Själlands nordostkust, kommer den här fina vetekakan. Finaste vetedeg fylld med mandelkräm, gräddad till en frasig yta - en kaka som alltid gör lycka på kaffebordet.
6 - 8 portioner
200 g smör eller margarin
6 dl vetemjöl
50 g jäst
3 ägg
4 msk socker
smör eller margarin till formen
2 - 3 msk finhackad mandel
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
75 g sötmandel
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör samman matfett, socker och vaniljsocker till fyllningen. Skålla, skala och mal mandeln och rör ned den i smeten. Hacka samman matfett och mjöl till kakan och smula ned jästen. Tillsätt 2 ägg samt 2 msk av sockret och arbeta samman degen. Dela degen i 2 bitar och kavla ut dem till 2 rundlar, drygt 22 cm i diameter.
Smörj en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter, och klä den med ena degkakan. Degen ska gå en bit upp på formens sidor. Bred fyllning över och täck med den andra degkakan. Tryck ihop kanterna väl och låt degen jäsa på varmt ställe 15 - 20 minuter. Vispa upp 1 ägg, pensla degytan och strö över 2 msk socker samt mandel.
Grädda 25 minuter på mittfalsen. Låt kakan svalna, stjälp upp den och servera med färsk frukt eller ev fruktcocktail. Kaffe, saft eller te är gott till.
Du kan också låta degen kalljäsa. Täck över den ogräddade kakan och ställ den i kylskåp över natten.
Från Rungsted, ett litet fiskeläge på Själlands nordostkust, kommer den här fina vetekakan. Finaste vetedeg fylld med mandelkräm, gräddad till en frasig yta - en kaka som alltid gör lycka på kaffebordet.
6 - 8 portioner
200 g smör eller margarin
6 dl vetemjöl
50 g jäst
3 ägg
4 msk socker
smör eller margarin till formen
2 - 3 msk finhackad mandel
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
75 g sötmandel
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör samman matfett, socker och vaniljsocker till fyllningen. Skålla, skala och mal mandeln och rör ned den i smeten. Hacka samman matfett och mjöl till kakan och smula ned jästen. Tillsätt 2 ägg samt 2 msk av sockret och arbeta samman degen. Dela degen i 2 bitar och kavla ut dem till 2 rundlar, drygt 22 cm i diameter.
Smörj en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter, och klä den med ena degkakan. Degen ska gå en bit upp på formens sidor. Bred fyllning över och täck med den andra degkakan. Tryck ihop kanterna väl och låt degen jäsa på varmt ställe 15 - 20 minuter. Vispa upp 1 ägg, pensla degytan och strö över 2 msk socker samt mandel.
Grädda 25 minuter på mittfalsen. Låt kakan svalna, stjälp upp den och servera med färsk frukt eller ev fruktcocktail. Kaffe, saft eller te är gott till.
Du kan också låta degen kalljäsa. Täck över den ogräddade kakan och ställ den i kylskåp över natten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar