DALAHJÄRTAN
Dessa härliga kakor i form av vackra små hjärtan sägs komma från Dalarna. Med mandel och nötter samt en försvinnande god chokladkräm som fyllning blir alla kaffegäster mer än nöjda.
30 kakor
125 g smör eller margarin
1 dl brun farin
70 g mald sötmandel
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
25 g hasselnötskärnor
smör eller margarin till plåten
Chokladkräm:
3 msk smör eller margarin
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
1 äggula
1 msk kakaopulver
2 msk starkt, bryggt kaffe
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält matfettet och rör ned farinsockret. Låt blandningen svalna och ställ den att stelna i kylen ca 45 minuter. Rör blandningen litet mjuk. Tillsätt mald mandel och 1 ägg. Blanda mjöl med hjorthornssalt och tillsätt det. Ställ degen i kylskåp ca 1 timme. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och ta ut ca 60 hjärtan med pepparkaksmått.
Hacka hasselnötskärnorna grovt. Dela 1 ägg och vispa äggvitan lätt. Pensla halva mängden hjärtan med äggvita och strö över hasselnötskärnor. Lägg alla hjärtan på smorda plåtar och grädda på mittfalsen 7 - 8 minuter. Låt dem svalna helt.
Rör matfett, florsocker och vaniljsocker poröst. Blanda i äggula, kakaopulver och kaffe. Bred chokladkräm på kakorna utan nötter och lägg på kakorna med hasselnötsgarneringen uppåt.
Dessa härliga kakor i form av vackra små hjärtan sägs komma från Dalarna. Med mandel och nötter samt en försvinnande god chokladkräm som fyllning blir alla kaffegäster mer än nöjda.
30 kakor
125 g smör eller margarin
1 dl brun farin
70 g mald sötmandel
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
25 g hasselnötskärnor
smör eller margarin till plåten
Chokladkräm:
3 msk smör eller margarin
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
1 äggula
1 msk kakaopulver
2 msk starkt, bryggt kaffe
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält matfettet och rör ned farinsockret. Låt blandningen svalna och ställ den att stelna i kylen ca 45 minuter. Rör blandningen litet mjuk. Tillsätt mald mandel och 1 ägg. Blanda mjöl med hjorthornssalt och tillsätt det. Ställ degen i kylskåp ca 1 timme. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och ta ut ca 60 hjärtan med pepparkaksmått.
Hacka hasselnötskärnorna grovt. Dela 1 ägg och vispa äggvitan lätt. Pensla halva mängden hjärtan med äggvita och strö över hasselnötskärnor. Lägg alla hjärtan på smorda plåtar och grädda på mittfalsen 7 - 8 minuter. Låt dem svalna helt.
Rör matfett, florsocker och vaniljsocker poröst. Blanda i äggula, kakaopulver och kaffe. Bred chokladkräm på kakorna utan nötter och lägg på kakorna med hasselnötsgarneringen uppåt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar