torsdag 27 april 2017

Rabarberkaka med kanel- och hasselnötssmul

Ur Allt om Mat nr 10-11/04.

RABARBERKAKA MED KANEL-
OCH HASSELNÖTSSMUL

En saftig och god kaka med läckert smultäcke, god till kaffestunden eller som dessert.

1 kaka

Kanel- och hasselnötssmul:
1 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1/2 dl socker
1 1/2 dl hasselnötter
100 g smör

Kaksmet:
175 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 400 g rabarber

Tillbehör:
vaniljsås

Sätt ugnen på 175°.

Blanda mjöl, kanel och socker i matberedare. Tillsätt hasselnötter och kör några sekunder tills nötterna är grovhackade. Tillsätt det kalla smöret i klickar och kör till en grynig massa. Låt stå kallt under tiden kaksmeten görs i ordning.

Skölj och ansa rabarbern och skär den i bitar, ca 2 cm långa.

Rör smör och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen och rör ytterligare en stund. Rör ned gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och rör hastigt ned dem i smeten. Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant (26 cm). Tryck ned rabarberbitarna tätt i smeten.

Grädda i nedre delen av ugnen 30 minuter. Smula sedan nötblandningen över ytan och grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Känn med sticka.

Servera gärna med vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar