torsdag 27 april 2017

Mandel- och citrontårta med jordgubbar

Ur Allt om Mat nr 10-11/04.

MANDEL- OCH CITRONTÅRTA MED JORDGUBBAR

Kontrasternas tårta. Botten med knapriga mandlar, syrlig kräm som kontrast till den lena grädden och friska jordgubbarna. Den som vill göra det riktigt enkelt kan bara ta vispad grädde, det blir också gott. Kräm och bottnar kan göras klara långt i förväg. Kräm och grädde läggs på samma dag och jordgubbarna strax före servering.

10 bitar

Botten:
100 g sötmandel
300 g mandelmassa
2 stora äggvitor

Fyllning:
2 stora äggulor
1/2 msk finrivet citronskal
2 msk pressad citron
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
1 - 2 l jordgubbar

Garnering:
florsocker
mynta- eller citronmelissblad

Sätt ugnen på 200°.

Hacka mandeln grovt i matberedare eller för hand. Blanda den med mandelmassa och äggvitor. Om du inte har matberedare går det lättast att först grovriva mandelmassan. Bred ut smeten i en rundel, ca 28 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12 - 15 minuter tills den börjar få fin ljusbrun färg.

Fyllning: Blanda gulor, citronskal, citronsaft och socker i en liten kastrull. Värm under vispning till en tjock kräm. Låt kallna. Hit kan förberedas dagen innan.

Dra av bakplåtspapperet och lägg upp mandelbottnen på serveringsfat. Vispa grädden. Bred på citronkrämen och bred grädden över. Lägg på rikligt med skivade jordgubbar. Sikta över florsocker och lägg på några mynta- eller citronmelissblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar