torsdag 27 april 2017

Mosters matbröd

Ur Allt om Mat nr 16/74.

MOSTERS MATBRÖD

11 dl vetemjöl
10 dl rågsikt
8 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
40 g smör eller margarin

Blanda de båda mjölsorterna i en stor skål. Gör en grop i mjölet och smula ned jästen. Ljumma 1 dl av vattnet och rör ned det i gropen till en liten jäsdeg. Låt jäsdegen stå och jäsa i mjölet ca 30 minuter.

Smält smöret. Tillsätt resten av vattnet samt saltet och låt det bli fingervarmt, ca 37°. Häll degvätskan i mjölbunken och arbeta samman till en deg, som sedan arbetas blank och smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek.

Baka ut degen till två runda bröd, som läggs på lätt smord plåt. Sätt ugnen på 200°. Medan ugnen värms, låt bröden jäsa till dubbel storlek, ca 15 minuter. Pensla det färdigjästa brödet med varmt vatten. Grädda ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar