torsdag 27 april 2017

"Ett lättbakat bröd"

Ur Allt om Mat nr 16/75.

"ETT LÄTTBAKAT BRÖD"

Fast och inte alls smuligt är det saftiga, särdeles lättbakade brödet. Det ska inte jäsa och behöver inte arbetas vare sig i bunke eller på bakbord - alltså ett recept att lägga på minnet. Observera att samtliga ingredienser mäts i ental. Satsen ger två rejäla limpor eller ett långpannebröd.

1 l filmjölk
1 dl sirap
1 kg rågsikt, 18 dl
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat
1 msk kummin
1 tsk salt

Sätt ugnen på 150°. Smörj en långpanna eller två brödformar.

Vispa ihop filmjölk och sirap. Mät upp mjölet och blanda det med de fyra övriga ingredienserna. Rör ned detta i filmjölken. Bred ut den kladdiga degen i långpannan eller i brödformarna. Grädda 1 1/2 timme. Stjälp upp bröden på galler. Låt dem ånga av några minuter och sedan kallna under duk.

Bröden håller sig bra i plastpåse men kan också frysas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar