Ur Allt om Mat Grillextra, 1998.
FÄRSKOSTTÅRTA
Praktisk efterrätt på buffé. Den kan bakas i förväg och tål sedan både att flytta och att stå framme ett slag. Serveras med halvfryst sås på jordgubbar eller med färska bär.
1 tårta = ca 10 bitar
Mördeg:
2 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
1/2 dl socker
1 äggula
1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mald eller finhackad mandel
Fyllning:
400 g keso
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
2 dl crème fraîche
3/4 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka ihop och blanda snabbt samman ingredienserna till mördegen. Lägg den att vila svalt någon timme eller längre. Kavla ut och klä en 24 cm-form med löstagbar botten med degen. Pricka den och förgrädda 10 minuter.
Fyllning: Mixa keson lätt, dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i separat, ren skål. Blanda sedan keson med övriga ingredienser och sist med de vispade vitorna. Fyll mördegsformen och grädda 20 - 25 minuter i något lägre värme, 175 grader, tills fyllningen sufflérat och stannat.
Servera ljummen eller kall.
JORDGUBBSFRAPPÉ
Jordgubbssmaken ökar och blir ännu intensivare när man som här mixar bären med iskall sockerlag.
Ca 10 personer
1 l jordgubbar, färska eller frysta
2 dl socker + 2 dl vatten
litet is, ca 1/3 istärningsfack
Frappén mixas i sista stund. Förbered en sockerlag: koka socker och vatten simmigt 5 - 10 minuter över livlig värme utan lock. Kyl sockerlagen eller halvfrys den.
Rensa jordgubbarna. Halvtina om frysta används. Mixa jordgubbar, sockerlag och is till en skummig sås i sista stund före serveringen.
FÄRSKOSTTÅRTA
Praktisk efterrätt på buffé. Den kan bakas i förväg och tål sedan både att flytta och att stå framme ett slag. Serveras med halvfryst sås på jordgubbar eller med färska bär.
1 tårta = ca 10 bitar
Mördeg:
2 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
1/2 dl socker
1 äggula
1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mald eller finhackad mandel
Fyllning:
400 g keso
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
2 dl crème fraîche
3/4 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka ihop och blanda snabbt samman ingredienserna till mördegen. Lägg den att vila svalt någon timme eller längre. Kavla ut och klä en 24 cm-form med löstagbar botten med degen. Pricka den och förgrädda 10 minuter.
Fyllning: Mixa keson lätt, dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i separat, ren skål. Blanda sedan keson med övriga ingredienser och sist med de vispade vitorna. Fyll mördegsformen och grädda 20 - 25 minuter i något lägre värme, 175 grader, tills fyllningen sufflérat och stannat.
Servera ljummen eller kall.
JORDGUBBSFRAPPÉ
Jordgubbssmaken ökar och blir ännu intensivare när man som här mixar bären med iskall sockerlag.
Ca 10 personer
1 l jordgubbar, färska eller frysta
2 dl socker + 2 dl vatten
litet is, ca 1/3 istärningsfack
Frappén mixas i sista stund. Förbered en sockerlag: koka socker och vatten simmigt 5 - 10 minuter över livlig värme utan lock. Kyl sockerlagen eller halvfrys den.
Rensa jordgubbarna. Halvtina om frysta används. Mixa jordgubbar, sockerlag och is till en skummig sås i sista stund före serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar