torsdag 27 april 2017

Äppelkaka med smuligt täcke

Ur Allt om Mat nr 5 - 6/02.

ÄPPELKAKA MED SMULIGT TÄCKE

En saftig kaka som är mer som en tårta än en kaka. Passar att servera litet ljummen tillsammans med lättvispad grädde, gärna smaksatt med Cointreau eller annan citruslikör som också ingår i själva kakan.

Ca 12 bitar

Äpplena:
450 g skalade, urkärnade och tärnade äpplen
4 msk Cointreau eller Triple Sec
rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citronsaft

Smultäcket:
50 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk kanel
rivet skal av 1 citron
50 g mandelspån

Kakan:
125 g smör
1 dl socker
2 ägg
3 msk mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Serveringen:
lättvispad grädde, gärna smaksatt
med litet Cointreau eller Triple Sec

Sätt ugnen på 175°.

Äpplena:
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda dem i en skål med likör, pressad citron och rivet citronskal. Ställ dem åt sidan.

Smultäcket:
Blanda bitar av smör med mjöl, socker, kardemumma, kanel och rivet citronskal till en smulig massa. Blanda ned mandelspån och ställ åt sidan.

Kakan:
Rör samman smör och socker tills det blir mjukt och luftigt. Vispa ned äggen och blanda ned mjölken och vetemjöl blandat med bakpulver. Blanda ned äppelbitarna med sin "marinad" och häll smeten i en smord och bröad 24 cm form med löstagbar kant. Bred ut smultäcket i ett jämnt lager och grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme.

Servera kakan helst litet ljummen med lättvispad, gärna smaksatt grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar