MAZARINTÅRTA
Denna tårta är kanske i mäktigaste laget efter en stor middag, men passar utmärkt på mottagningen. Varför inte bjuda ett glas torr sherry till i stället för det sedvanliga kaffet?
1 tårta, ca 12 bitar
2 dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör eller margarin
1 äggula
Fyllning:
3 bittermandlar
300 g mandelmassa
75 g kallt smör eller margarin
2 ägg
Garnering:
1 msk punsch
5 msk florsocker
körsbär
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg vetemjöl och socker i en matberedare. Tillsätt matfettet, skuret i bitar, och äggulan. Kör allt till en smidig mördeg. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta samman den. Platta ut den till en tunn kaka på en bit plastfolie. Täck degen med folien och låt den stå kallt minst 15 minuter.
Riv bittermandeln fint. Skär mandelmassan och matfettet i bitar. Lägg det i matberedaren och kör några varv. Tillsätt äggen, ett i taget, och kör allt till en smidig smet. Smaksätt med bittermandeln.
Klä en form, helst med löstagbar botten, med mördegen. Låt degen gå upp en bit längs kanten. Häll i fyllningen och grädda på mittfalsen ca 25 minuter. Låt kakan svalna en stund. Lossa sedan kanten på formen och låt kakan kallna.
Rör samman punsch och florsocker. Bred glasyren över kakan och garnera med halverade körsbär.
Servera gärna tårtan med en skål körsbärskompott till. Kaffe, te eller ett glas torr sherry är gott att dricka till.
Denna tårta är kanske i mäktigaste laget efter en stor middag, men passar utmärkt på mottagningen. Varför inte bjuda ett glas torr sherry till i stället för det sedvanliga kaffet?
1 tårta, ca 12 bitar
2 dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör eller margarin
1 äggula
Fyllning:
3 bittermandlar
300 g mandelmassa
75 g kallt smör eller margarin
2 ägg
Garnering:
1 msk punsch
5 msk florsocker
körsbär
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg vetemjöl och socker i en matberedare. Tillsätt matfettet, skuret i bitar, och äggulan. Kör allt till en smidig mördeg. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta samman den. Platta ut den till en tunn kaka på en bit plastfolie. Täck degen med folien och låt den stå kallt minst 15 minuter.
Riv bittermandeln fint. Skär mandelmassan och matfettet i bitar. Lägg det i matberedaren och kör några varv. Tillsätt äggen, ett i taget, och kör allt till en smidig smet. Smaksätt med bittermandeln.
Klä en form, helst med löstagbar botten, med mördegen. Låt degen gå upp en bit längs kanten. Häll i fyllningen och grädda på mittfalsen ca 25 minuter. Låt kakan svalna en stund. Lossa sedan kanten på formen och låt kakan kallna.
Rör samman punsch och florsocker. Bred glasyren över kakan och garnera med halverade körsbär.
Servera gärna tårtan med en skål körsbärskompott till. Kaffe, te eller ett glas torr sherry är gott att dricka till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar