FIN KAFFETÅRTA
Slå på stort, våga språnget och utmana detta recept på en kaffetårta vars like man får leta länge efter - en gräddtårta i lyxversion, med smakstråk av både kaffe och konjak!
1 tårta
100 g smör eller margarin
8 ägg
4 dl florsocker
1 krm salt
smör eller margarin till formen
Fyllning:
4 msk konjak
6 dl tjock grädde
4 msk florsocker
2 msk snabbkaffepulver
10 - 12 små chokladpraliner
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält matfettet och låt det svalna. Häll ägg, florsocker och salt i en skål och rör om. Ställ skålen i varmt vattenbad och vispa tills den är luftig och har börjat tjockna. Krämen ska bara sjuda, den får inte koka. Ta skålen från värmen och vispa smeten kall.
Sikta ned mjölet i kastrullen och tillsätt matfettet. Rör om. Lägg bakpapper i en form med löstagbar botten. Häll smeten i formen och grädda på mittfalsen ca 40 - 50 minuter. Låt kakan kallna och dela den försiktigt i 2 bottnar. Dränk in dem med konjak.
Vispa grädden halvfärdig. Blanda florsocker och kaffe och häll det i grädden, litet i taget. Vispa sedan grädden hårt. Fyll och täck tårtan med grädden. Spara litet grädde och spritsa små rosetter runt kanten. Garnera varje rosett med en chokladpralin.
Du kan göra bottnarna i förväg, men vänta med grädde och garnering till strax före servering. Grädden kan annars bli mörk och fläckig.
Servera tårtan som en praktfull avslutning på födelsedagsmiddagen tillsammans med starkt kaffe.
Slå på stort, våga språnget och utmana detta recept på en kaffetårta vars like man får leta länge efter - en gräddtårta i lyxversion, med smakstråk av både kaffe och konjak!
1 tårta
100 g smör eller margarin
8 ägg
4 dl florsocker
1 krm salt
smör eller margarin till formen
Fyllning:
4 msk konjak
6 dl tjock grädde
4 msk florsocker
2 msk snabbkaffepulver
10 - 12 små chokladpraliner
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält matfettet och låt det svalna. Häll ägg, florsocker och salt i en skål och rör om. Ställ skålen i varmt vattenbad och vispa tills den är luftig och har börjat tjockna. Krämen ska bara sjuda, den får inte koka. Ta skålen från värmen och vispa smeten kall.
Sikta ned mjölet i kastrullen och tillsätt matfettet. Rör om. Lägg bakpapper i en form med löstagbar botten. Häll smeten i formen och grädda på mittfalsen ca 40 - 50 minuter. Låt kakan kallna och dela den försiktigt i 2 bottnar. Dränk in dem med konjak.
Vispa grädden halvfärdig. Blanda florsocker och kaffe och häll det i grädden, litet i taget. Vispa sedan grädden hårt. Fyll och täck tårtan med grädden. Spara litet grädde och spritsa små rosetter runt kanten. Garnera varje rosett med en chokladpralin.
Du kan göra bottnarna i förväg, men vänta med grädde och garnering till strax före servering. Grädden kan annars bli mörk och fläckig.
Servera tårtan som en praktfull avslutning på födelsedagsmiddagen tillsammans med starkt kaffe.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar