APELSINTÅRTA
En lättgjord tårta med verkligt raffinerad smak. Den är frisk och syrlig av nypressad apelsinjuice, blommande och en aning bitter av rivet apelsinskal och fyllig av väldoftande apelsinlikör.
8 - 10 bitar
Bottnar:
75 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 ägg
3 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
Fyllning:
2 dl tjock grädde
saft av 1 apelsin
Glasyr:
1 dl socker
1 msk tjock grädde
1 msk smör eller margarin
skal och saft av 1 apelsin
ev 1 msk apelsinlikör
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ägget och rör smeten slät och fin. Tillsätt bakpulver och vetemjöl omväxlande med mjölken och rör smeten klimpfri.
Smörj och bröa en rund form, ca 25 cm i diameter. Häll i smeten och grädda på mittfalsen ca 30 minuter. Känn efter med en provsticka att kakan är färdiggräddad. Ta ut kakan och låt den stå någon minut. Stjälp sedan upp den på bakgaller och låt den kallna.
Vispa grädden tjock. Pressa apelsinen och blanda saften med grädden med några få tag.
Dela kakan i 3 bottnar. Bred grädde på 2 av dem och täck med den tredje.
Lägg sockret till glasyren i en liten kastrull och tillsätt grädde och matfett. Skölj apelsinen och riv av det yttersta skalet. Pressa ur saften och blanda den och skalet i kastrullen. Värm allt över svag värme, så att sockret löser sig. Låt glasyren svalna och smaksätt ev med apelsinlikör. Häll glasyren över tårtan och låt den stå kallt 1 - 2 timmar. Servera ev med lättsockrade hallon. Kaffe eller te är gott till.
Du kan baka bottnarna dagen före servering och du kan även förbereda glasyren.
En lättgjord tårta med verkligt raffinerad smak. Den är frisk och syrlig av nypressad apelsinjuice, blommande och en aning bitter av rivet apelsinskal och fyllig av väldoftande apelsinlikör.
8 - 10 bitar
Bottnar:
75 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 ägg
3 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
Fyllning:
2 dl tjock grädde
saft av 1 apelsin
Glasyr:
1 dl socker
1 msk tjock grädde
1 msk smör eller margarin
skal och saft av 1 apelsin
ev 1 msk apelsinlikör
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ägget och rör smeten slät och fin. Tillsätt bakpulver och vetemjöl omväxlande med mjölken och rör smeten klimpfri.
Smörj och bröa en rund form, ca 25 cm i diameter. Häll i smeten och grädda på mittfalsen ca 30 minuter. Känn efter med en provsticka att kakan är färdiggräddad. Ta ut kakan och låt den stå någon minut. Stjälp sedan upp den på bakgaller och låt den kallna.
Vispa grädden tjock. Pressa apelsinen och blanda saften med grädden med några få tag.
Dela kakan i 3 bottnar. Bred grädde på 2 av dem och täck med den tredje.
Lägg sockret till glasyren i en liten kastrull och tillsätt grädde och matfett. Skölj apelsinen och riv av det yttersta skalet. Pressa ur saften och blanda den och skalet i kastrullen. Värm allt över svag värme, så att sockret löser sig. Låt glasyren svalna och smaksätt ev med apelsinlikör. Häll glasyren över tårtan och låt den stå kallt 1 - 2 timmar. Servera ev med lättsockrade hallon. Kaffe eller te är gott till.
Du kan baka bottnarna dagen före servering och du kan även förbereda glasyren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar