GRIPSHOLMSKAKA
Den här kakan från Gripsholms slott påminner om den klassiska toscakakan. Det är en tung och mäktig tårta, väl värdig den imponerande och vackra borgen vid den fagra Mälarens strand.
12 bitar
4 1/2 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 ägg
Fyllning:
25 g smör eller margarin
1 dl tjock grädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk honung
250 g skalad, strimlad sötmandel
Hacka samman mjöl, matfett, socker och ägg för hand eller i en matberedare till en smidig deg. Lägg degen på mjölat bakbord och arbeta den jämn och fin med mjölade händer. Tillsätt litet mer mjöl om degen känns lös.
Kavla ut 2/3 av degen till en rund kakbotten och lägg den i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda bottnen i 175 grader ca 10 minuter på nedre falsen.
Lägg matfettet till fyllningen i en tjockbottnad kastrull och tillsätt grädde, sirap, honung och mandel. Värm allt under omrörning och låt mandelsmeten koka ett par minuter. Kläm ut resten av mördegen runt formens kant, litet tjockare nedåt och litet smalare uppåt. Häll mandelsmeten i formen och grädda kakan 20 - 25 minuter till fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna 5 - 10 minuter innan du tar av formens kant.
Servera kakan med grädde spritsad i 12 klickar runt kakan och en halv jordgubbe vid varje gräddklick. Kaffe eller te är gott till.
Den här kakan från Gripsholms slott påminner om den klassiska toscakakan. Det är en tung och mäktig tårta, väl värdig den imponerande och vackra borgen vid den fagra Mälarens strand.
12 bitar
4 1/2 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 ägg
Fyllning:
25 g smör eller margarin
1 dl tjock grädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk honung
250 g skalad, strimlad sötmandel
Hacka samman mjöl, matfett, socker och ägg för hand eller i en matberedare till en smidig deg. Lägg degen på mjölat bakbord och arbeta den jämn och fin med mjölade händer. Tillsätt litet mer mjöl om degen känns lös.
Kavla ut 2/3 av degen till en rund kakbotten och lägg den i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Grädda bottnen i 175 grader ca 10 minuter på nedre falsen.
Lägg matfettet till fyllningen i en tjockbottnad kastrull och tillsätt grädde, sirap, honung och mandel. Värm allt under omrörning och låt mandelsmeten koka ett par minuter. Kläm ut resten av mördegen runt formens kant, litet tjockare nedåt och litet smalare uppåt. Häll mandelsmeten i formen och grädda kakan 20 - 25 minuter till fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna 5 - 10 minuter innan du tar av formens kant.
Servera kakan med grädde spritsad i 12 klickar runt kakan och en halv jordgubbe vid varje gräddklick. Kaffe eller te är gott till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar