MAGDALENATÅRTA
Magdalena gråter gärna, säger ett talesätt från Småland, en förklaring till att det ofta regnar under fruntimmersveckan. Varför då inte trösta Magdalena, Malin, Malena och Lena med en smaskig tårta?
10 bitar
4 äggvitor
2 1/2 dl socker
Fyllning:
100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad av god kvalitet, ej blockchoklad
2 tsk snabbkaffepulver
3/4 dl socker
2 äggulor
1/2 dl madeira
Garnering:
3 dl tjock grädde
1/2 dl flagad, rostad mandel
Sätt ugnen på 150 grader.
Klä en pannkakslagg med smort bakpapper. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned sockret i skummet. Bred ut 1/3 av smeten i pannkakslaggen och grädda på nedre falsen i ugnen ca 25 minuter, så att bottnen får fin färg och blir frasig. Upprepa 2 gånger så att du får 3 marängbottnar. (Om du har ont om tid eller bara är lat kan du givetvis köpa färdiga marängbottnar, men det ska vara 3.)
Lägg matfettet i en skål och ställ den i en kastrull med vatten. Lägg i chokladen i bitar och värm allt så att det smälter. Ta upp skålen ur vattnet och rör om så att blandningen svalnar. Tillsätt kaffepulver, socker, äggulor och madeira. Rör smeten jämn och fin och låt den bli helt kall.
Bred ut chokladkrämen på två marängbottnar. Lägg ihop dem och täck med den tredje bottnen. Vispa grädden, bred ut den över tårtan och strö över flagad mandel. Servera som tårta till kaffet under fruntimmersveckan. Kall madeira eller kaffe är gott att dricka till.
Grädda gärna marängbottnarna i god tid och förvara dem i en tättslutande burk.
Magdalena gråter gärna, säger ett talesätt från Småland, en förklaring till att det ofta regnar under fruntimmersveckan. Varför då inte trösta Magdalena, Malin, Malena och Lena med en smaskig tårta?
10 bitar
4 äggvitor
2 1/2 dl socker
Fyllning:
100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad av god kvalitet, ej blockchoklad
2 tsk snabbkaffepulver
3/4 dl socker
2 äggulor
1/2 dl madeira
Garnering:
3 dl tjock grädde
1/2 dl flagad, rostad mandel
Sätt ugnen på 150 grader.
Klä en pannkakslagg med smort bakpapper. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned sockret i skummet. Bred ut 1/3 av smeten i pannkakslaggen och grädda på nedre falsen i ugnen ca 25 minuter, så att bottnen får fin färg och blir frasig. Upprepa 2 gånger så att du får 3 marängbottnar. (Om du har ont om tid eller bara är lat kan du givetvis köpa färdiga marängbottnar, men det ska vara 3.)
Lägg matfettet i en skål och ställ den i en kastrull med vatten. Lägg i chokladen i bitar och värm allt så att det smälter. Ta upp skålen ur vattnet och rör om så att blandningen svalnar. Tillsätt kaffepulver, socker, äggulor och madeira. Rör smeten jämn och fin och låt den bli helt kall.
Bred ut chokladkrämen på två marängbottnar. Lägg ihop dem och täck med den tredje bottnen. Vispa grädden, bred ut den över tårtan och strö över flagad mandel. Servera som tårta till kaffet under fruntimmersveckan. Kall madeira eller kaffe är gott att dricka till.
Grädda gärna marängbottnarna i god tid och förvara dem i en tättslutande burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar