JOHANNATÅRTA
Varje kvinna i fruntimmersveckan har sin egen speciella tårta, och mitt i veckan kommer vi till Johanna. Hennes tårta är fylld med juli månads sommarbär - solmogna jordgubbar.
12 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl jordgubbssylt
1 - 1 1/2 l jordgubbar
3 dl tjock grädde
75 g riven mandelmassa
Garnering:
1 fp festnougat
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör smeten jämn och slät. Grädda på nedre falsen i en smord och mjölad rund bakform ca 30 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Dela kakan i tre bottnar. Lägg den understa på ett fat och täck med jordgubbssylt. Skölj jordgubbarna och ta bort fästena. Skiva hälften av bären. Vispa grädden tjock och blanda 3/4 av grädden med de skivade jordgubbarna.
Lägg hälften av jordgubbsgrädden på syltlagret och täck med nästa tårtbotten. Lägg resten av jordgubbsgrädden ovanpå, täck med riven mandelmassa och den översta tårtbottnen. Bred resten av grädden över hela tårtan.
Dela återstoden av jordgubbarna mitt itu och lägg dem i en hög på mitten av tårtan. Spritsa nougat i en bård runt om, ev också på kanten. Har du inte tillgång till nougat som är spritsbar kan du riva litet choklad och mandel över tårtan.
Servera tårtan på ett tårtfat med fot och lägg gärna hela jordgubbsblad runt om. Kaffe, te, saft eller cider är gott att dricka till.
Varje kvinna i fruntimmersveckan har sin egen speciella tårta, och mitt i veckan kommer vi till Johanna. Hennes tårta är fylld med juli månads sommarbär - solmogna jordgubbar.
12 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl jordgubbssylt
1 - 1 1/2 l jordgubbar
3 dl tjock grädde
75 g riven mandelmassa
Garnering:
1 fp festnougat
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör smeten jämn och slät. Grädda på nedre falsen i en smord och mjölad rund bakform ca 30 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Dela kakan i tre bottnar. Lägg den understa på ett fat och täck med jordgubbssylt. Skölj jordgubbarna och ta bort fästena. Skiva hälften av bären. Vispa grädden tjock och blanda 3/4 av grädden med de skivade jordgubbarna.
Lägg hälften av jordgubbsgrädden på syltlagret och täck med nästa tårtbotten. Lägg resten av jordgubbsgrädden ovanpå, täck med riven mandelmassa och den översta tårtbottnen. Bred resten av grädden över hela tårtan.
Dela återstoden av jordgubbarna mitt itu och lägg dem i en hög på mitten av tårtan. Spritsa nougat i en bård runt om, ev också på kanten. Har du inte tillgång till nougat som är spritsbar kan du riva litet choklad och mandel över tårtan.
Servera tårtan på ett tårtfat med fot och lägg gärna hela jordgubbsblad runt om. Kaffe, te, saft eller cider är gott att dricka till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar