torsdag 27 april 2017

Emmatårta

EMMATÅRTA

Vad kan väl vara bättre på namnsdagen än en härlig tårta, vackert dekorerad med frukt och gelé? Med många olika frukter, litet tålamod och fantasi kan tårtan bli ett riktigt mästerverk.

8 - 10 bitar

300 g mandelmassa
3 ägg
1 dl socker
smör eller margarin
vetemjöl eller ströbröd till formen
15 - 20 jordgubbar
1 klase gröna vindruvor
1 burk mandarinklyftor
1 - 2 dl blåbär eller björnbär
3 - 4 tsk gelatinpulver
drygt 1 dl vatten
1/2 dl saft, t ex fläderblomssaft

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Lägg den i en skål och tillsätt äggen. Rör om och låt blandningen stå några minuter. Tillsätt socker och rör om igen, men precis bara så att det blir en jämn smet. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda på nedre falsen i ugnen ca 35 minuter eller tills kakan fått fin färg. Den ska inte vara torr utan gärna en aning kladdig i mitten. Låt kallna, ta av kanten och lägg kakan på ett fat täckt med smörgåspapper i 4 remsor.

Skölj jordgubbarna och ta bort fästet. Skölj druvorna, dela dem på längden och kärna ur dem. Låt mandarinerna rinna av väl i en sil. Garnera tårtan med frukt och bär.

Lägg gelatinpulver och 1 msk vatten i en skål och låt stå 5 minuter. Tillsätt saft och resten av vattnet och värm till ca 50 grader, så att gelatinet smälter. Ställ blandningen kallt, t ex på en tallrik i kylskåp 10 - 15 minuter, tills den är tjockflytande. Droppa gelé över frukten, så att den blir helt täckt. Ställ tårtan kallt. Droppa gelé över tårtan ytterligare 1 - 2 gånger. Låt stå kallt fram till serveringen och dra bort pappersremsorna under tårtan strax innan. Remsorna skyddar fatet från ev gelé som kan droppa över.

Servera tårtan med 2 - 3 dl tjock grädde, vispad med 1 tsk vaniljsocker. Kaffe eller te är gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar