torsdag 27 april 2017

Katrinplommonpaj

KATRINPLOMMONPAJ

Som avslutning på en fin middag eller till eftermiddagskaffet smakar den här gammaldags pajen ljuvligt. Extra god blir den med kall, konjaksspetsad grädde till.

8 - 10 portioner

Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk vatten

Fyllning:
250 g katrinplommon med kärnor
150 g mandelmassa
2 dl crème fraîche
rivet skal av 1 citron
1/2 dl flagad mandel
3 dl vispgrädde
ev 2 msk konjak

Lägg katrinplommonen i blöt i 2 timmar. När de är mjuka skär du dem mitt itu och tar bort kärnorna.

Riv mandelmassan grovt och blanda den med crème fraîche och rivet citronskal. Hacka samman mjöl, matfett och vatten till en smidig deg. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg den i en pajform, ca 24 cm i diameter.

Fyll pajskalet med mandelsmeten och tryck ned katrinplommonen. Strö över mandelspån och grädda i 225 grader ca 20 minuter.

Vispa grädden tjock och smaksätt ev med konjak. Lägg upp grädden i en skål och ställ in den i kylskåpet. Ta fram den strax före serveringen.

Servera pajen något avsvalnad med den kalla grädden till. Kaffe eller te är gott att dricka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar