FREDDY GIRARDETS CITRONTÅRTA
Skaparen av denna läckerhet, mördeg fylld med fluffig citronkräm, är den berömde franske mästerkocken Freddy Girardet. Den är perfekt som en frisk avslutning på en finare middag.
1 tårta, 8 portioner
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
1 ägg
Fyllning:
3 citroner
1 apelsin
3 ägg
1 äggula
1 1/2 dl tjock grädde
1 3/4 dl socker
Garnering:
1 citron
3 msk florsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl och socker och finfördela matfettet i blandningen. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila.
Pressa saften ur citronerna och apelsinen. Vispa samman ägg, äggula, saft, grädde och socker till en pösig smet.
Pressa ut smördegen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen och grädda ca 10 minuter på mittfalsen. Ta ut pajskalet och häll i citronsmeten. Sänk värmen till 180 grader och grädda tårtan ca 20 minuter eller tills krämen stelnat.
Skala citronen till garneringen och skär den i skinnfria klyftor. Lägg dem i vackert mönster på tårtan och sikta över florsocker. Sätt tårtan ett ögonblick under grillen i ugnen, tills ytan blir svagt brun. Låt tårtan svalna och lägg upp den på serveringsfat.
Servera tårtan ljummen med lättvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass. Portvin eller madeira är gott att dricka till.
Skaparen av denna läckerhet, mördeg fylld med fluffig citronkräm, är den berömde franske mästerkocken Freddy Girardet. Den är perfekt som en frisk avslutning på en finare middag.
1 tårta, 8 portioner
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
1 ägg
Fyllning:
3 citroner
1 apelsin
3 ägg
1 äggula
1 1/2 dl tjock grädde
1 3/4 dl socker
Garnering:
1 citron
3 msk florsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl och socker och finfördela matfettet i blandningen. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila.
Pressa saften ur citronerna och apelsinen. Vispa samman ägg, äggula, saft, grädde och socker till en pösig smet.
Pressa ut smördegen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen och grädda ca 10 minuter på mittfalsen. Ta ut pajskalet och häll i citronsmeten. Sänk värmen till 180 grader och grädda tårtan ca 20 minuter eller tills krämen stelnat.
Skala citronen till garneringen och skär den i skinnfria klyftor. Lägg dem i vackert mönster på tårtan och sikta över florsocker. Sätt tårtan ett ögonblick under grillen i ugnen, tills ytan blir svagt brun. Låt tårtan svalna och lägg upp den på serveringsfat.
Servera tårtan ljummen med lättvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass. Portvin eller madeira är gott att dricka till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar