torsdag 27 april 2017

Jordgubbstosca

JORDGUBBSTOSCA

Knaprig tosca brukar vara pricken över i - och det funkar lika bra på en jordgubbskaka! Ur Allers nr 27/11.

1 kaka = ca 20 bitar

Ca 6 dl färska jordgubbar, 300 g
200 g smör eller margarin
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Toscasmet:
100 g smör eller margarin
1 dl socker
2 msk vetemjöl
3 msk vispgrädde
1½ dl hackad mandel, pinjenötter och pistagenötter


Sätt ugnen på 200°. Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 20 x 30 cm, eller klä med bakpapper.

Rensa och skölj bären. Skär dem i mindre bitar, strö över 1 msk av mjölet och se till att bären blir mjölade runtom.

Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned resten av mjölet och bakpulvret. Tillsätt mjölken och rör varsamt smeten slät. Vänd sist ned det ljumma matfettet och rör åter smeten slät. Bred ut smeten jämnt i formen och strö över de mjölade bärbitarna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda ca 25 minuter.

Gör toscasmeten medan kakan gräddas. Mät upp matfett, socker, mjöl och vispgrädde i en kastrull. Låt blandningen sjuda upp under omrörning och ta därefter kastrullen från värmen. Tillsätt mandel- och nöthacket och rör om.

Ta ut den nästan färdiggräddade kakan och bred över toscasmeten. Ställ åter in kakan i mitten av ugnen och grädda den ytterligare 10 - 12 minuter, eller tills ytan fått gyllenbrun färg.

Skär upp kakan i bitar då den kallnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar