torsdag 27 april 2017

Fina franska hallontarteletter

FINA FRANSKA HALLONTARTELETTER

Krämen på malen mandel, socker, ägg och smör kallas frangipane och är mycket vanlig i desserter och bakverk i Frankrike.

6 - 8 personer

100 g sötmandel
100 g socker
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
3 - 4 msk hallonsylt
1 pkt (4 st) färdiga pajskal, finns i frysdisken
1½ dl crème fraîche
100 g färska hallon
några kvistar citronmeliss

Sätt ugnen på 200°. Mal mandeln i matberedare tillsammans med 1 msk av sockret till ett fint mjöl. Häll i en skål och rör ihop med resten av sockret, smöret och ägget.

Bred ut knappt 1 msk sylt i botten på varje pajskal. Bred över 1 - 2 msk mandelkräm. Fördela resten av sylten över krämen och avsluta med resten av mandelkrämen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Sylten ska bubbla litet och ytan få en aning färg. Låt pajerna svalna.

Vispa crème fraîchen fast med elvisp. Vänd försiktigt ned hallonen och blad av citronmeliss. Dela pajerna på mitten och servera med hallon-crème fraîchen.

Ur Allers nr 25-26/11

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar